Ministrul Nechita Adrian Oros si secretarul de stat Florian-Emil Dumitru au continuat seria intalnirilor de lucru cu membrii celor mai reprezentative asociatii si federatii.
Astfel, miercuri, 11 decembrie 2019, s-au desfasurat reuniuni cu reprezentanti din sectorul apicol, avicol, de crestere a suinelor si ovinelor pentru discutii asupra principalelor probleme cu care se confrunta fermierii. La discutii au participat, de asemenea, directorii directiilor tehnice de specialitate, alaturi de experti din cadrul MADR si ai institutiilor din subordine.
La toate cele patru intalniri, conducerea MADR a subliniat faptul ca expertiza mediului asociativ va sprijini Ministerul in conturarea unor politici agricole in beneficiul fermierilor si, totodata, i-a asigurat pe cei prezenti de intreaga colaborare si deschidere din partea MADR pentru identificarea unor solutii viabile pentru dezvoltarea agriculturii romanesti.
In deschiderea discutiilor cu reprezentantii sectorului apicol secretarul de stat Emil Dumitru a evidentiat utilitatea organizarii acestei intalniri pentru cunoasterea problemelor din domeniu care necesita solutionare si discutarea acestora impreuna cu directiile de specialitate, instiintarea membrilor formelor asociative cu privire la demersurile intreprinse de MADR referitoare la autorizarea temporara pentru utilizarea neonicotinoidelor in tratamentul semintelor de floarea soarelui si porumb si a subliniat importanta de a identifica puncte comune de interes si de a conlucra la definitivarea actului normativ referitor la Programul National Apicol (PNA).
Secretarul de stat a afirmat ca propunerile si sugestiile transmise de catre membrii mediului asociativ in sectorul apicol au reprezentat o contributie la elaborarea Legii apiculturii si si-a exprimat aprecierea cu privire la rezultatul si forma acesteia in satisfacerea exigentelor sectorului. Totodata, secretarul de stat i-a indemnat pe membrii asociatiilor sa propuna un mod de lucru pentru stabilirea unui grafic de masuri si actiuni concrete.
Directorul Directiei pentru Politici in Sectorul Zootehnie din cadrul MADR a informat ca valoarea sprijinului dedicat apiculturii din Romania va creste la 31.492.100 euro pentru cei trei ani de derulare ai Programului, potrivit deciziei din partea Comisiei Europene, urmand ca in cel mai scurt timp proiectul de Hotarare de Guvern pentru aprobarea PNA-ului sa fie pus in dezbatere publica. In incheierea discutiilor s-a agreat organizarea unor grupuri de lucru tehnice in vederea elaborarii legislatiei pentru sectorul apicol din Planul National Strategic si transmiterea in scris a propunerilor de catre asociatiile de profil, pentru crearea unui parteneriat constructiv si fructuos.
In cadrul celei de-a doua intalniri, cu reprezentantii sectorului avicol, secretarul de stat Emil Dumitru a subliniat ca acest sector a inregistrat un progres semnificativ, specificand totodata ca este necesara prioritizarea reproductiei. Referitor la combaterea practicilor comerciale neloiale, asociatiile au propus o colaborare inter-institutionala mai stransa, in vederea asigurarii unui mediu concurential corect. In acest context, secretarul de stat a afirmat necesitatea de a construi un mecanism de verificare si control credibil.
In vederea cresterii gradului de informare a populatiei, secretarul de stat a mentionat ca este necesar sa se realizeze noi campanii pentru constientizarea si responsabilizarea cetatenilor in privinta PPA. Totodata, oficialul a relevat necesitatea unei mai bune cooperari interinstitutionale pentru a eficientiza masurile de preventie si combatere a PPA. De asemenea, Emil Dumitru a evidentiat necesitatea de a identifica o solutie viabila astfel incat fermele sa-si poata comercializa produsii sanatosi proveniti din ferme.
Printre problemele si prioritatile sectorului ovin amintim: infiintarea camerelor agricole, elaborarea unui program pentru atragerea tinerilor in zootehnie, revitalizarea liceelor agricole, modificarea legii pajistilor, concesionarea pasunilor, sprijinul cuplat zootehnic, accesul pe piata – crearea de facilitati pentru comercializarea produselor, sprijin pentru tinerii fermieri, solutii pentru atragerea tinerilor in zonele montane si combaterea depopularii satelor, sustinerea exporturilor si deschiderea de noi piete.
Ministrul Nechita-Adrian Oros si-a exprimat dorinta ca MADR cu sprijinul tuturor actorilor implicati sa creeze un Plan National Strategic fundamental care sa cuprinda toate aspectele esentiale, astfel incat in viitoarea programare financiara, 2021-2027, Romania sa sustina crearea de cooperative pentru fermierii mici si mijlocii, prioritar fiind sectorul zootehnic, astfel incat sa reusim sa trimitem peste hotare produse cu valoare adaugata si sa reducem exportul de materie prima. Totodata, ministrul a afirmat ca trebuie sa facem impreuna efortul de a consolida pietele de export, in acest sens fiind utila prezenta unor atasati agricoli in zonele de interes care sa cunoasca specificul pietei si noile oportunitati si sa le comunice celor interesati. In acest context, ministrul Oros a subliniat ca este necesar ca fermierii sa realizeze productii livrabile si de calitate, pentru a satisface cerintele partenerilor comerciali. De asemenea, este important ca fermierii crescatori de animale sa fie uniti pentru a putea negocia un pret cat mai bun pe pietele externe.
Ministrul Oros a declarat ca solutia cea mai buna pentru invatamantul agricol este crearea unui cadru legislativ pentru sustinerea invatamantului dual. Astfel, a evidentiat necesitatea ca agentii economici sa fie sustinuti prin facilitati fiscale pentru a oferi formare practica celor interesati si si-a exprimat speranta ca prin parteneriatul public-privat tinerii sa fie incurajati sa lucreze in agricultura imediat dupa terminarea studiilor din domeniul agricol.
In incheiere, ministrul a transmis ca MADR acorda o atentie deosebita zootehnizarii agriculturii si procesarii produselor agricole si incurajeaza asocierea fermierilor, pentru ca acestia sa beneficieze de facilitati si sa inregistreze progres si competitivitate.