prognoza agrometeo

ANM: incalziri ale vremii si instabilitate atmosferica in urmatoarele doua saptamani. Iata prognoza pentru fiecare regiune

Facebook
Twitter

Vremea din urmatoarele doua saptamani va fi caracterizata prin diferente mari de temperatura dar si printr-o instabilitate termica accentuata, se arata in prognoza ANM, valabila in intervalul 25 mai-7 iunie.

In Banat, in prima saptamana a intervalului de prognoza, variatiile temperaturii aerului vor fi nesemnificative de la o zi la alta, acestea fiind mai coborate decat cele normale perioadei. Astfel, maximele mediate pe regiune, in intervalul 25 – 31 mai, se vor situa intre 18 si 20 de grade, cu cele mai coborate valori in zilele de 26, 29 si 30 mai.

Minimele, in prima saptamana se vor situa in jurul valorii de 8 grade, in medie. In a doua saptamana de prognoza valorile termice vor creste treptat, de la medii maxime de 22 de grade, la 1 iunie, pana spre 27 – 28 de grade, in medie, spre sfarsitul acesteia. Minimele vor creste de la 8 – 9 grade, in medie, la inceputul lunii iunie (in data de 1 iunie) spre medii in jurul a 15 grade, in ultima zi de prognoza (7 iunie). Probabilitatea pentru perioade cu instabilitate atmosferica va fi ridicata pe tot parcursul intervalului de prognoza.

In Crisana, pana spre inceputul lunii iunie, valorile termice vor varia nesemnificativ de la o zi la alta, acestea urmand a caracteriza o vreme mai rece decat in mod obisnuit. Media temperaturilor maxime se va situa in jurul valorii de 19 grade, cu cele mai coborate valori in zilele de 25, 26 si 30 mai, iar minimele se vor situa in jurul a 7 grade, in medie.

Ulterior datei de 1 iunie, vremea va intra intr-un proces de incalzire ce va determina inregistrarea unor maxime de la 20 – 21 de grade, in medie, la inceputul celei de-a doua saptamani de prognoza spre 26 – 27 de grade, in medie, in zilele de 5, 6 si 7 iunie. Minimele vor avea un parcurs similar, in sensul ca acestea vor creste de la valori in jurul a 8 grade la inceput de iunie, pana spre 14 grade in data de 7 iunie. Probabilitatea pentru fenomene specifice instabilitati atmosferice va fi ridicata pe tot parcursul intervalului de prognoza.

In Transilvania, in intervalul 25 – 31 mai, valorile termice nu vor varia semnificativ de la o zi la alta, acestea caracterizand o vreme mai rece decat in mod normal. Astfel, media maximelor va fi de 16 – 17 grade, iar cea a minimelor se va situa in jurul valorii de 6 grade.

In a doua saptamana de prognoza vremea va intra intr-un proces de incalzire treptata ce va determina inregistrarea, in medie, a unor maxime de 25 – 26 de grade, in perioada 5 – 7 iunie pornind de la valori medii in jurul a 17 grade in ziua de 1 iunie. Minimele vor creste de la 6 – 7 grade, pe 1 iunie, spre valori medii in jurul a 12 grade, la sfarsitul intervalului. Manifestari de instabilitate atmosferica vor fi posibile pe tot parcursul intervalului analizat.

In Maramures, in prima saptamana de prognoza, regimul termic va fi caracterizat de valori mai coborate decat cele normale perioadei, iar variatiile de la o zi la alta vor fi nesemnificative. Drept urmare, valorile maxime mediate vor fi cuprinse intre 17 si 19 grade, iar cele minime vor fi de 6 – 7 grade, in medie.

In urmatoarea saptamana, vremea va intra intr-un proces de incalzire, astfel ca maximele vor creste de la medii in jurul a 19 grade (pe 1 iunie), pana spre 25 – 26 de grade in zilele de 6 si 7 iunie. Si minimele vor creste de la valori medii de 8 grade la inceputul celei de-a doua saptamani de prognoza spre valori in jurul a 13 grade, in data de 7 iunie. Probabilitatea pentru manifestari de instabilitate atmosferica va fi ridicata pe tot parcursul intervalului.

In Moldova, in intervalul 25 – 31 mai, regimul termic va fi caracterizat de valori mai coborate decat cele normale perioadei, cu medii ale temperaturilor maxime cuprinse intre 16 si 19 grade si minime de 8 – 9 grade. Dupa data de 31 mai, valorile termice vor creste treptat, maximele ajungand spre medii in jurul a 26 de grade in zilele de 5, 6 si 7 iunie, pornind de la medii de 19 – 20 de grade, pe data de 1 iunie.

Temperaturile minime vor creste de la medii in jurul a 8 grade in prima zi a lunii iunie, spre 14 grade in noptile de 6 si 7 iunie. Probabilitatea pentru perioade cu instabilitate atmosferica va fi ridicata pe tot parcursul intervalului de prognoza.

In Dobrogea, prima saptamana de prognoza va debuta cu valori termice mai coborate decat cele normale perioadei, respectiv maxime cuprinse intre 17 si 19 grade, in medie, si minime de 10 – 11 grade.

Ulterior, vremea se va incalzi treptat, maximele ajungand la valori medii de 24 de grade la finalul celei de-a doua saptamani de prognoza, pornind de la valori medii in jurul a 20 de grade in prima zi a lunii iunie. Evolutia minimelor va fi similara, astfel ca acestea vor creste de la 12 grade, in medie, in data de 1 iunie, spre valori in jurul a 16 grade in data de 7 iunie. Probabilitatea pentru manifestari de instabilitate atmosferica va fi ridicata pe tot parcursul intervalului.

In Muntenia, in prima parte a intervalului de prognoza, vremea va fi caracterizata de valori mai coborate decat cele normale ale perioadei, valorile medii ale temperaturi maxime urmand a se incadra intre 18 si 20 de grade, iar pe parcursul noptilor se vor inregistra in jur de 9 grade.

Din a doua saptamana de prognoza vremea va intra intr-un proces de incalzire, iar maximele vor creste de la valori medii in jurul a 22 de grade – pe 1 iunie, spre 28 de grade la finalul intervalului – in zilele de 6 si 7 iunie). Minimele vor creste de la 10 grade, in medie, la inceputul lunii iunie (1 iunie) spre 14 grade in noptile de 6 si 7 iunie. Instabilitatea atmosferica va fi prezenta pe tot parcursul intervalului de prognoza.

In Oltenia, in intervalul 25 – 31 mai, valorile termice nu vor varia semnificativ, acestea urmand a se situa sub cele normale perioadei. Astfel, maximele vor fi cuprinse intre 18 si 20 de grade, in medie, iar minimele se vor situa in jurul valorii de 8 grade.

In a doua saptamana de prognoza, vremea se va incalzi, iar maximele vor ajunge spre valori medii de 27 – 28 de grade, in zilele de 6 si 7 iunie, pornind de la medii in jurul a 22 de grade, in prima zi a lunii iunie. Minimele vor avea aceeasi evolutie si vor creste treptat, de la 8 – 9 grade in data de 1 iunie, spre valori in jurul a 14 grade pana spre sfarsitul intervalului (in noptile de 6 si 7 iunie). Probabilitatea pentru manifestari de instabilitate atmosferica va fi ridicata pe tot parcursul intervalului.

La munte, in prima saptamana a intervalului, valorile termice nu vor varia semnificativ de la o zi la alta, acestea caracterizand o vreme mai rece decat in mod normal. Pe acest fond, maxima va fi de 7 – 8 grade, in medie, iar temperatura minima de 1 – 2 grade. Ulterior, vremea va intra intr-un proces de incalzire, astfel ca, pana la finalul celei de-a doua saptamani de prognoza, maximele vor ajunge la valori medii in jurul a 16 grade, in zilele de 5, 6 si 7 iunie, iar minimele spre medii in jurul a 8 grade. Probabilitatea pentru manifestari de instabilitate atmosferica va fi ridicata pe tot parcursul intervalului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE