ANSVSA: produsele alimentare nu sunt o sursa de raspandire a coronavirusului

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pentru o informare corecta si pentru a limita manifestarile nejustificate in randul populatiei, precum teama si starile de panica generate de suspiciunea ca alimentele de origine animala si nonanimala ar putea constitui o sursa de transmitere pentru coronavirus, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) vine in sprijinul consumatorilor cu o serie de lamuriri bazate pe date stiintifice.

Astfel, in conformitate cu publicatiile Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara(EFSA) si a altor institutii la nivel mondial(FAO, OMS) care monitorizeaza raspandirea coronavirusului, nu exista studii care sa ateste ca alimentele sunt o cale de transmitere a coronavirusului.

Reglementarile legislative europene si nationale in domeniul sigurantei alimentelor se aplica la fel ca si pana in prezent, iar implementarea adecvata a procedurilor si bunelor practici de fabricatie si igiena de catre operatorii economici din toate etapele de productie, manipulare, transport si comercializare a alimentelor catre consumatorul final, garanteaza punerea pe piata a unor alimente sigure.

De asemenea, respectarea cu strictete de catre personalul lucrator din sectorul alimentar, a bunelor practici de igiena personala elimina posibilitatea ca acesta sa contamineze produsele alimentare pe care le manipuleaza sau suprafetele din cadrul unitatii.

Practicile utilizate pentru comercialiarea alimentelor cum ar fi portionarea, felierea, expunerea spre comercializare, etc. realizate cu respectarea conditiilor de igiena nu costituie un pericol in ceea ce priveste posibilitatea de transmitere a coronavirusului.

Operatorii din sectorul alimentar si-au stabilit ghiduri de bune practici, iar ANSVSA desfasoara activitati de control pentru a verifica modalitatea in care cerintele privind siguranta alimentelor sunt respectate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE