vaci Holstein

Cum pregatim animalele din gospodarie pentru primavara. Tratamente necesare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Primavara este anotimpul in care natura revine la viata si in care gospodarii se pregatesc de activitatile specifice de sezon. In aceasta perioada se curata livezile, gradinile, curtile, se intinereste vita de vie si se scot stupii de la iernat.

Pentru animale, luna martie este perioada in care ies de la iernat si se pregatesc de noul sezon. Pentru a le pregati cum se cuvine si pentru a te asigura ca acestea raman sanatoase pe tot parcursul anului, exista anumite masuri pe care ar trebui sa le pui in aplicare. Desi simplu de aplicat, acestea se vor dovedi extrem de utile si vor conta enorm pentru bunastarea acestora. In cele ce urmeaza iti explicam care sunt cele mai importante pregatiri pe care trebuie sa le ai in vedere.

Masuri de preventie a imbolnavirilor

Zootehnistii cu experienta sustin ca cel mai eficient lucru pentru un crescator care vrea sa-si mentina animalele sanatoase este sa previna imbolnavirile. Primul pas pentru evitarea imbolnavirilor la necuvantatoare este deparazitarea interna si externa a acestora. Aplica tratamente eficiente tutuor animalelor din gospodarie, inclusiv cainilor si pisicilor. De asemenea, ia in calcul si administrarea de calmante caini si pisici, intrucat acestea pot fi afectate de astenia de primavara. Poti apela la o farmacie veterinara mobilepet.ro
pentru cele mai eficiente produse.

Pune mare accent pe deparazitarea animalelor erbivore, intrucat acestea sunt cele mai predispuse la contractarea de paraziti. Chiar daca, pe timpul iernii, acestea au locuit intr-un adapost curat si ferit de daunatori, odata cu iesirea la pasunat pot ingera paraziti foarte usor, devenind contaminate.

Cum se face deparazitarea interna

In mod normal, deparazitarea la animale trebuie facuta de 4 ori pe an, la inceputul fiecarui sezon. Cea de primavara se face cu cel putin 2 saptamani inainte de scoaterea animalelor la pasunat si se folosesc urmatoarele produse: pentru bovine,ovine, caprine – Panacur 10% X, Romfebendazol sau Romivermectin solutie injectabila, iar pentru cabaline se poate folosi Panacur Pasta.

In schimb, pentru porcine se poate folosi Romoxibendazol sau Butox 7,5% Pour On. In schimb, pentru deparazitarea interna a cainilor puteti utiliza Nexgard Spectra Dog Caine sau Advocate 40 Caine, iar pentru pisici se recomanda Broadline Cat sau Fypryst Combo.

Cum se face deparazitarea externa

Deparazitarea externa este un alt aspect important de care trebuie sa tineti cont primavara. Odata cu incalzirea vremii, animalele din gospodarie sunt tot mai predispuse la contractarea de capuse, pureci sau alti paraziti care se aseaza pe pielea acestora. Daca nu se utilizeaza solutii pentru indepartarea lor, animalele pot dezvolta boli care se pot transmite si la oameni. De aceea este necesar sa identificati tratamentele potrivite.

Pentru bovine, ovine si caprine se poate folosi Panacur 10% X, pentru porcine Butox 50, pentru cabaline Imaverol, iar pentru caini si pisici se poate folosi o zgarda deparazitanta.

Pentru ca actiunea de deparazitare a animalelor din gospodaria ta este una foarte importanta, care le va feri de boli si iti va asigura o productivitate maxima, este necesar sa iei foarte in serios aceasta actiune. De asemenea, nu uita de schema anuala de vaccinare si respect-o cu strictete. 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE