septembrie 23, 2021

DSVSA: porc infestat cu antrax in judetul Botosani. Judetul se confrunta deja cu mai multe focare de pesta porcina africana

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Angajatii DSVSA Botosani au descoperit un porc infestat cu antrax intr-o gospodarie din localitatea Saveni. Conform datelor furnizate de institutie, persoanele care au intrat in contact cu animalul nu prezentau simptome asociate cu aceasta boala, noteaza Agerpres.

„In data de 25 iulie 2018 un proprietar din localitatea Saveni s-a prezentat la laboratorul sanitar veterinar din cadrul Directiei Sanitar Veterinare Botosani cu o proba din gusa unui porc din exploatatie sacrificat de dumnealui pentru a vedea cauza imbolnavirii animalului, pentru ca a aplicat un tratament de cateva zile de antibiotic si si-a dat seama ca nu raspunde la acesta. In aceste conditii s-a hotarat sa sacrifice animalul. Dupa analize si diagnosticul de laborator, in data de 26 iulie, a fost descoperita o cultura de Bacillus anthracis, care este responsabila de antrax”, a declarat directorul executiv al DSVSA Botosani, Minodora Vasiliu.

Sefa DSVSA Botosani a mai precizat ca situatiile de antrax la porc sunt foarte rare, iar speciile cele mai afectate sunt bovinele, caprinele si ovinele. Pentru a preveni raspandirea virusului, autoritatile au dispus vaccinarea tuturor animalelor din respectiva gospodarie, au dezinfectat locurile in care a fost descoperit cazul si au incinerat carnea provenita de la animalul infestat.

„Proprietarul are o exploatatie non-profesionala, deci o gospodarie, in care mai are 16 bovine care au fost supuse vaccinarii anti-carbunoase. Aceste bovine sunt la pasune, iar un singur porc a fost sacrificat de catre proprietar din proprie initiativa. Imediat, a fost anuntat DSV-ul pentru a lua in evidenta atat proprietarul, cat si alte patru persoane care au intrat in contact cu carcasa, respectiv cu resturile provenite de la porcul respectiv, iar pana astazi, 6 august, acestea nu au manifestat nicio simptomatologie ce ar putea fi atribuita antraxului”, a mai explicat directorul DSVSA Botosani.

Ziarele internationale au preluat stirea

Si agentia de presa Reuters a transmis ca un porc de la o mica ferma din Romania este infectat cu antrax, specificand ca Agentia Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a notificat Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE) cu privire la antrax, bacil care poate ucide in cateva ore, si este mai des intalnit la erbivorele domestice si la animalele salbatice, dar poate afecta si omul.

Simptomele asociate infectarii cu antrax

O data ce un animal a fost infectat cu antrax, acesta poate prezenta simptome precum: febra ridicata, splina marita si edem la nivelul gatului (doar la anumite animale). Dupa aparitia acestor simptome, animalul bolnav nu mai poate fi tratat deoarece antibioticele nu vor mai avea efect.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE