ANSVSA, acuzata ca nu a informat populatia cu privire la riscurile pestei porcine. Institutia se apara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urma informatiilor aparute in spatiul public, ANSVSA face urmatoarele precizari. Crescatorii de porci, operatorii din industria de profil, asociatiile de vanatori si pescari, gestionarii fondurilor de vanatoare si institutiile cu atributii in prevenirea si gestionarea Pestei Porcine Africane au fost informati si avertizati in permanenta asupra riscurilor si efectelor acestui virus.

Urmare a evolutiei pestei porcine africane in Ucraina si Republica Moldova si a apropierii focarelor de granita cu Romania, respectiv sfarsitul anului 2015 si inceputul anului 2016, pana in prezent, ANSVSA a transmis in teritoriu 67 de note de serviciu si a organizat, in toata tara, 530 de informari si instruiri cu crescatorii de suine din sectorul comercial si necomercial, medicii veterinari de libera practica, responsabilii fondurilor de vanatoare, ai asociatiilor de vanatori si ai directiilor silvice. (tabel atasat)

dsvsainstruiri-PPA-724x1024

 

La aceste informari si instruiri au participat din partea companiilor si asociatiilor de profil, de regula, medici veterinari carora le-au fost prezentate riscurile raspandirii pestei porcine africane, masurile care trebuie respectate si implementate pentru controlul si combaterea virusului. Prin urmare, operatorii din industria de profil si crescatorii de porci au avut la dispozitie, in mod nediscriminatoriu, toate informatiile necesare pentru a fi in masura sa-si ia propriile decizii de management.

Fermele si crescatorii de porci, operatorii din industria carnii, asociatiile de vanatori, medicii veterinari de libera practica au avut si informatiile necesare si instructiunile de combatere a pestei porcine africane la timp, asa incat deciziile pe care le-au luat in privinta masurilor de sacrificare, prevenire si combatere a raspandirii virusului au fost in deplina cunostinta de cauza.

Drept dovada a participarii reprezentantilor companiilor de profil la aceste instruiri atasam procesele verbale ale tuturor intalnirilor organizate de catre ANSVSA, pe fiecare judet, fapt confirmat de semnaturilor reprezentantilor legali ai companiilor din domeniu si care au participat la instructaje. Aceste documente demonstreaza fara echivoc faptul ca autoritatile statului au informat din timp, corect si nediscriminatoriu toti operatorii din industria de profil asupra riscurilor pestei porcine africane si a masurilor pentru controlul si combaterea raspandirii virusului.

De exemplu, in judetul Tulcea, au fost organizate 24 de astfel de sedinte de informare in perioada 2016-2018, din care 12 in cursul acestui an, la care au participat inclusiv medicii veterinari ai fermelor de porci in care, ulterior, a patruns virusul pestei porcine africane.

In plus fata de organizarea acestor instructaje, ANSVSA a derulat o intensa campanie de informare publica referitoare la efectele si combaterea raspandirii acestui virus prin anunturi, comunicate si informari de presa, precum si prin  postarea mai multor materiale de informare publica in sediile DSVSA judetene, primarii, aeroporturi, porturi maritime, piete.

Procesele verbale incheiate in fiecare judet, in cadrul informarilor realizate de ANSVSA, ce contin semnaturile tuturor participantilor, pot fi consultate la adresa: http://www.ansvsa.ro/sanatate-bunastare-si-nutritie-animala/sanatatea-animalelor/instruiri-ppa/

Din cauza volumului mare de informatie, toate documentele vor putea fi puse la dispozitia publicului si incarcate pe site, pe masura ce vor fi prelucrate, in conformitate cu prevederile Regulamentului General privind protectia datelor nr. 679/2016.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE