septembrie 28, 2021

Peste 300 de hectare de teren agricol sub ape. Autoritatile nu pot interveni

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform autoritatilor din judetul Tulcea, peste 300 de hectare de teren arabil au fost inundate in ultimele zile, in special din cauza iesirii din matca a Dunarii si infiltratii ale apei prin diguri. Totusi, pana in prezent, doar doua societati au depus instiintari cum ca suprafete de teren arabil au fost afectate, noteaza Agerpres.

Maria Mahu, directoarea DAJ Tulcea a declarat ca o livada de cais intinsa pe 100 de hectare a fost afectata de temperaturile scazute din ultima perioada.Directoarea a mai adus in discutii si o livada de migdali infiintata pe 30 de hectare care a intampinat aceleasi probleme.

,,Pana acum nu am primit nicio instiintare cu privire la faptul ca cele doua culturi au fost afectate. Avem in schimb instiintari in zona Smardan de la doua societati comerciale cu suprafete cultivate cu rapita si orz care se afla sub apa. Urmeaza sa verificam cele doua sesizari’’,  a explicat Maria Mahu.

Statiile de pompare au evacuat peste 21 milioane metri cubi de apa

Conform directorul ANIF Tulcea a precizat ca institutia pe care o conduce a asigurat functionarea a peste 13 statii de pompare a apei, care in trei luni au evacuat 21.873.000 metri cubi de apa si au consumat energie electrica in valoare de 369.525 lei.

,,Apa nu se poate evacua imediat din incintele indiguite, mai ales dupa topirea zapezii. Estimez ca, in momentul de fata, in intregul judet exista circa 300 de hectare de teren arabil sub ape’’, a precizat directorul Damian.

De mai bine de o saptamana cota Dunarii este in continua crestere, depasind nivelul de atentie pe raza judetului Tulcea . Potrivit subprefectului Corvin Bangu, nivelul Dunarii va continua sa creasca si in perioada urmatoare.

Din cauza cotelor ingrijoratoare ale fluviului, autoritatile au decis sa puna in functiune inca 16 statii de pompare, iar costurile de functionare ale acestora vor fi suportate de la bugetul de stat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE