septembrie 17, 2021

Ce planuri au autoritatile pentru micii fermieri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform unei declaratii a secretarului de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, prioritatea autoritatilor romane este de a mentine acelasi nivel de finantare pentru agricultura si in cadrul noii Politici Agricole Comune (PAC) pentru ca tara noastra sa ajunga la acelasi nivel de dezvoltare ca alte state europene, noteaza Agerpres.

,,Din punct de vedere al liberalizarii pietelor, nu intotdeauna poti sa raspunzi riscurilor care apar, nu de la un an la altul, ci de la o saptamana la alta, nu ai predictibilitatea pe care ti-o doresti, nu te poti baza pe venituri care sa-ti garanteze investitiile viitoare. Din acest punct de vedere, preocuparea noastra este sa mentinem nivelul de finantare actual, astfel incat sa putem sa ajungem la acelasi nivel de dezvoltare si dotare pe care o au celelalte state”, a declarat secretarul de stat.

Conform declaratiilor sale, agricultura din Romania este una duala, bazata atat pe fermele mici si foarte mici cat si pe fermele de  mari dimensiuni.

Botanoiu: sectorul agricol a adus Romaniei 3,3 miliarde euro

,,Ca atare, trebuie sa raspundem pozitiv cu politici atat pentru fermele mari, cat si pentru cele mici si mijlocii. Anul trecut sectorul agricol a adus economiei Romaniei 3,3 miliarde euro. Pana acum, incasarile pe care le-am facut la buget sunt extrem de consistente, de ordinul miliardelor. Sectorul agricol romanesc devine din ce in ce mai competitiv, cu bune si cu rele. Sunt aceste discutii legate de modul cum raspunde Europa, ce tip de politica alegem, ce alege Europa in raport cu celelalte blocuri (de state n.r.) existente la nivel mondial’’, mai explica Botanoiu.

Secretarul MADR a adus in discutie si situatia productiei de grau din Rusia, care desi are un volum de productie urias se confrunta cu probleme serioase de transport.

,,Sa nu uitam ca Rusia este capabila sa produca 120 milioane de tone de grau. Singurul impediment astazi este transportul, ca ii costa 65 de euro pe tona ca sa poata sa aduca in conditii optime. Vor accepta sa se duca catre aceste cantitati comasate la o calitate destul de buna, evident cu preturi rezonabile”, mai precizeaza Daniel Botanoiu.

Secretarul MADR, Daniel Botanoiu  a fost prezent zilele trecute la o conferinta dedicata agriculturii europene. In cadrul evenimentului, participantii au avut sansa de a afla mai multe informatii despre viitorul Politicii Agricole Comune dar si de a interactiona cu personalitati din domeniul agricol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE