Ministrul Daea vorbeste despre efectele iernii intarziate si prezinta situatia din teritoriu

Facebook
Twitter

Seful MADR, Petre Daea a discutat despre situatia pomilor fructiferi din judetul Dobrogea dar si de plantatiile viticole din Iasi, serios afectate de fenomenele meteorologice din aceasta perioada. Acesta a declarat ca in ciuda  evenimentelor, ,,este mai mult bine decat rau’’, noteaza Agerpres.

,,In Caras-Severin nu sunt astfel de probleme, dar avem ingrijorari in partea de nord a tarii, in zona Iasului, in plantatiile viticole, dar si in Dobrogea, pentru cele doua specii, cais si piersic, in mod deosebit la soiul Cardinal’’, spune seful MADR.

Ministrul a mai precizat ca desi anumite exploatatii agricole au fost serios afectate de vremea prea rece pentru aceasta perioda, exista si culturi care se prezinta intr-o stare foarte buna, dand ca exemplu anumite culturi de rapita, de grau si de orz.

Seful MADR: ,,E mai mult bine decat rau’’

,,Vom vedea ce va fi dupa ce trec aceste fenomene, aceste temperaturi scazute. In laborator si prin determinarile la fata locului vom constata gradul de afectare si vom aprecia atunci. Din fericire, e mai mult bine decat rau, pentru ca am vazut culturi foarte frumoase de camp, precum graul, orzul, rapita’’, explica ministrul Daea.

Daea a explicat ca desi cerealele paioase se prezinta in conditii bune, exista si anumite zone care au fost inundate, iar pana la retragerea apelor situatia este incerta in aceste exploatatii, noteaza Mediafax.

,,Vom vedea la timpul potrivit ce se intampla cu plantele care au fost acoperite de aceste balti, in suprafata mica. Pe total in tara avem in evidentele noastre aproximativ 22.000 ha acoperite cu balti pe tot teritoriu dintre care doar 15.000 ha sunt ocupate cu culturi. Dupa ce se vor retrage aceste ape ne vom da seama daca exista grad de afectare’’, spune seful MADR.

Daea: ,,s-a intarziat cu iesirea in camp”

Conform ministrului, culturile se afla intr-un stadiu de vegetatie foarte bun, avand o densitate corespunzatoare si un stadiu de dezvoltare uniform. Astfel, cerealele paioase semanate in toamna si orzul se vor dezvolta intr-un mod multumitor in acest an.

,,In aceasta primavara, s-a intarziat cu iesirea in camp, din cauza ca s-au decalat fenomenele meteorologice, ne-au impins in apropierea Pastelui. Va fi o perioada de lucru deosebita in urmatoarele zile, pentru ca fermierii trebuie sa introduca samanta in camp pentru culturile care se realizeaza in aceasta primavara’’, mai spune Petre Daea.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a fost duminica prezent la Racasdia, unde s-a desfasurat cea de-a 37-a editie a Targului Mare de Primavara.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE