Pagube importante in livezi: cum se prezinta situatia dupa valul de frig

Facebook
Twitter

Pomicultorii se asteapta si in acest an la productii diminuate drastic din cauza fenomenelor meteo extreme, in special a ploii inghetate, care a provocat pagube de cel putin 40-50% la speciile de piersic, cais, migdal.

„Aproape doua zile la rand ramurile de rod au avut o pojghita de gheata, polei, ramurile de rod si fructele fiind in faza de vegetatie buton roz sau buton alb. Acest polei le asfixiaza. Planta nu poate sa respire, prin mugurii de rod si prin ramurile de rod anuale, ei sunt axfisiati. Asta e cea mai mare problema. Apoi, poleiul acela tine pomul la o temperatura de 0 grade, ii arde, ii necrozeaza”, a declarat, pentru StiriAgricole, Dr Ing. Gheorghe Lamureanu, sef baza experimentala in cadrul Statiunii de Cercere si Dezvoltare Pomicola Constanta.

Specialistul ne-a mai spus ca de mai bine de 13 ani nu a mai vazut fenomentul de ploaie inghetata sa fie prezent in a doua decada a lunii martie.

„Nu a mai fost acest fenomen in a doua decada a lui martie de cand sunt eu aici, la Statiunea pomicola, adica de 13 ani. A mai fost acum 3 ani, dar in februarie, cand a tinut 48 de ore. Am avut pierderi foarte mari atunci. Va dati seama ce va fi acum cand fructele sunt aproape formate. In momentul acesta avem sigur 30-40% pierderi. Daca pojghita de gheata persista pe ramuri inca 24 ore vom avea chiar 100%, pentru ca planta nu mai are cum sa respire”, ne-a mai spus Dr Ing. Gheorghe Lamureanu.

Cele mai afectate specii sunt migdalul, care deja e inflorit, soiurile timpurii, soiurile de cais, cele timpurii sunt si ele inflorite, piersic si nectarin, timpurii, foarte afectate, iar soiurile tarzii sunt mai putin afectate.

La speciile pomicole la care mugurii de rod s-au umflat (au pornit in vegetatie) – pagube de 10% pot sa apara la temperaturi de -8ºC, -9ºC, pentru ca la -16ºC, -17ºC, pagubele provocate mugurilor de rod, sa ajunga pana la 90%.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE