Atentie fermieri! ANM ofera prognoza meteo pe lunile aprilie si mai

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform unui raport ANM, temperaturile din lunile aprilie si mai se vor apropia de mediile climatologice pentru aceasta perioada, cu exceptia catorva regiuni in care vremea va fi mai rece decat media acestei perioade, noteaza Agerpres.

In aprilie, temperaturile aerului se vor apropia de normal in sudul si sud-estul tarii insa vor fi sub limita normala in restul tarii. Conform masuratorilor specialistilor, media de temperatura pentru aceasta perioada este de 9,3 grade Celsius. Pentru masuratoare, a fost calculata media temperaturilor din aceasta luna, din anul 1981 si pana in 2010.

Conform meteorologilor, valorile medii de temperatura vor fi cuprinse intre 5 si 11 grade Celsius in Moldova si de pana la 12 grade in Banat, Oltenia si Muntenia.

Precipitatii peste medie in toata tara

In perioada aprilie-mai, precipitatiile vor fi excedentare, depasind norma de 51,3 litri/mp. Cele mai insemnate cantitativ precipitatii vor fi inregistrate in Banat, cu o medie de 78 litri/mp, Oltenia cu pana la 75 litri/mp, Transilvania cu pana la 70 litri/mp. Cele mai scazute cantitati de precipitatii vor fi inregistrate in Dobrogea, cu pana la 40 litri/mp.

In mai, temperaturile medii se vor apropia de media normala a acestei perioade doar in sud, sud-estul si vestul tarii. In restul zonelor vremea va fi mai rece decat media multianuala de 14,9 grade Celsius. Temperaturi mai scazute se vor inregistra in Moldova (intre 10 si 17 grade Celsius). Cele mai ridicate valori termice vor fi intalnite in Oltenia, Muntenia si Banat, unde temperaturile vor ajunge la 18 grade Celsius.

Temperaturi de aproximativ 18 grade in prima luna de vara

Precipitatiile inregistrate in luna mai vor fi apropiate de norma in sud-estul tarii si local in sudul si estul tarii. In restul teritoriilor, precipitatiile vor fi excedentare. Media precipitatiilor din luna mai este de 66,5 litri/mp. Cele mai importante cantitati vor fi intalnite in Maramures (pana la 89 l/mp), Muntenia (86 l/mp), Crisana (85 l/mp), Banat (84 l/mp) si Oltenia (pana la 83 l/mp). Cele mai scazute valori ale precipitatiilor vor fi inregistrate in Dobrogea (intre 16 si 47 l/mp).

Media valorilor termice din prima luna de vara va corespunde cu normalul acestei perioade iar temperaturile se vor situa in jurul a 18,3 grade Celsius. In Moldova, temperaturile medii vor fi cuprinse intre 13 si 21 grade Celsius iar in Oltenia si Maramures temperaturile vor ajunge si la 22 grade Celsius.

In luna iunie, precipitatiile vor fi apropiate de mediile climatologice ale acestei perioade. In estul, vestul si sudul tarii precipitatiile vor prezenta tendinte deficitare. Excedente vor fi intalnite in Muntenia (111 l/mp), Banat (107 l/mp), Transilvania (106 l/mp), Crisana si Moldova (103 l/mp) iar in Oltenia (102 l/mp). Un deficit de precipitatii se va intalni tot in Dobrogea, unde media va fi cuprinsa intre 27 si 60 l/mp.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE