septembrie 28, 2021

Medicii veterinari protesteaza. Care sunt nemultumirile acestora

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Trebuie mentionat ca, in data de 15 martie, a avut loc o intalnire de lucru intre conducerea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si cele ale Colegiului Medicilor Veterinari si ale Patronatului Medicilor Veterinari  Privati din Romania.

Cu acest prilej, reprezentantii asociatiilor profesionale au prezentat conducerii ANSVSA o serie de nemultumiri cu privire la nivelul de tarifare al actiunilor sanitare veterinare obligatorii, concesionate de la stat, modificarile aparute in Programul Strategic al actiunilor sanitare veterinare obligatorii si aplicarea prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 70/2017 privind modificarea si completarea Legii nr. 160/1998.

La finalul discutiilor, s-a convenit, de comun acord, organizarea unor noi intalniri, in perioada 16 – 20 aprilie, la care sa participe reprezentanti ai ANSVSA si ai respectivelor asociatii profesionale.

ANSVSA reitereaza, si pe aceasta cale, disponibilitatea pentru colaborare si dialog constructiv pentru identificarea celor mai bune solutii, din punct de vedere tehnic si legislativ.

ANSVSA: modificarile sanitar-veterinare sunt conforme cu situatia din tara

Fata de revendicarile formulate de participantii la acest protest, ANSVSA face urmatoarele precizari:

1. Modificarile si actualizarile Programului strategic al actiunilor sanitare veterinare obligatorii sunt determinate de evolutia situatiei epidemiologice a tarii noastre, de actualizarea prevederilor legislative nationale in concordanta cu cea europeana si, implicit, de modificarea programelor de supraveghere, control si eradicare a unor boli, programe cofinatate de Comisia Europeana. Acest Program trebuie sa reflecte cat mai realist situatia epidemiologica din tara si alocarea justificata a banilor din buget.

2. Tipul de contract de servicii este cel reglementat de legislatia in vigoare, specifica domeniului de activitate al ANSVSA.

Tarifele impuse prin contract se stabilesc conform principiilor prevazute de legislatia in vigoare privind achizitiile publice.

Fermierii nu mai pot detine medicamente pentru animale fara instiintarea unui veterinar

3. Adoptarea Ordonantei de urgenta nr. 70/2017 privind modificarea si completarea Legii nr. 160/1998 pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar a fost necesara pentru eliminare pericolului de infringement notificat de Comisia Europeana.

In conformitate cu prevederile acestui act normativ: „Proprietarii ori detinatorii de animale pot detine şi administra numai acele produse medicinale veterinare care sunt dobandite legal, fie prin achizitie pe baza de prescriptie, fie prin achizitie fara prescriptie, dupa caz, sub supravegherea medicului veterinar”. Rezulta ca, medicul veterinar de libera practica – atestat de Colegiul Medicilor Veterinari, este singurul specialist care, in continuare, are drepturi exclusive in actul medical veterinar, respectiv: examinarea animalelor, stabilirea diagnosticului, prescrierea tratamentului necesar, efectuarea tratamentului sau supravegherea efectuarii tratamentului.

Astazi, 26 martie, o delegatie a protestatarilor s-a intalnit cu reprezentanti ai conducerii ANSVSA si, in urma discutiilor purtate, s-a stabilit ca dialogul pe aceste teme va fi reluat in perioada convenita anterior, 16 – 20 aprilie.

Prin toate actiunile pe care le desfasoara, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor urmareşte sa identifice, evalueze şi sa diminueze toate riscurile asociate lantului alimentar, cu scopul de a proteja sanatatea publica şi siguranta alimentelor de origine animala şi nonanimala, respectand deopotriva profesia de medic veterinar si operatorii economici care activeaza in sectoarele alimentar si agroalimentar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE