Pomii, serios afectati de temperaturile scazute. Culturile ar putea fi distruse in procent de 90%

Facebook
Twitter

Temperaturile scazute din ultima perioada au afectat negativ mai multe culturi agricole iar in unele cazuri recoltele au fost total compromise. Totusi, la fel ca in anii precedenti, cele mai mari pierderi s-au inregistrat in pomicultura, unde pomii fructiferi proaspat inmuguriti au fost serios afectati de temperaturile negative.

Specialistii sustin ca pierderile actuale s-ar agrava in cazul in care temperaturile vor scadea si mai mult, iar unele culturi pomicole ar putea suferi pierderi si de 90%, in cazul in care se vor inregistra din nou sub -10 grade Celsius.

Conform datelor MADR, majoritatea zonelor pomicole din tara au avut de suferit din cauza vremii extrem de rece pentru aceasta perioada si cele mai multe exploatatii au inregistrat pierderi.

Pierderi inregistrate in pomicultura

SCDP Iasi, procent muguri de rod afectati: la cais soiurile Amiral 15% si VT 950349 5%; la piersic, soiul Filip 10% si la cires, hibridul HC 930209 (extratimpuriu) 5%;

SCDP Constanta – la specia piersic, procent de muguri de rod afectati inainte de gerurile din intervalul 27 februarie – 02 martie: Cardinal (21%), Springcrest (17%), Redhaven (11%), Southland (17,5%); la specia cais, procent muguri de rod afectati: Neptun (4%), Goldrich (5%), Mamaia (6%). La aceste specii, pentru o recolta normala, sunt suficienti doar 10% din mugurii de rod, care trebuie sa fie viabili si uniform distribuiti in coroana.- SCDCPN Dabuleni – la specia cais procent de muguri de rod afectati de gerurile din intervalul 27 februarie – 02 martie (-17,6ºC), 70% si la piersic 10%;

ICDP Pitesti, Maracineni – la specia piersic, procent de muguri de rod afectati: 81% la soiul Filip si 72% la soiul Redhaven si la specia cires soiul Sweetheart 42%, datorita gerului din dimineata zilei de 01.03.2018 (-20,4 ºC in afara adapostului meteo la 2 m de la nivelul solului).

Mugurii de rod pot inregistra pierderi de pana la 90%

La speciile pomicole la care mugurii de rod s-au umflat – pagube de 10% pot sa apara la temperaturi de -8ºC, -9ºC, pentru ca la -16ºC, -17ºC, pagubele provocate mugurilor de rod, sa ajunga pana la 90%. La speciile piersic si cais in faza de buton roz sau alb, limita de rezistenta este de -4ºC pentru 10% pierderi si -10ºC pentru 90% pagube.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE