Ministrul Daea vorbeste despre pretul mieilor si despre legumele romanesti

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a declarat ca temperaturile scazute inregistrate in ultima perioada vor intarzia productia de salata, ceapa verde, castraveti si rosii, insa a explicat ca pretul acestora va fi mai mare doar la inceput, pana ce piata se va regla, la fel cum s-a intamplat si in anii precedenti, scrie Agerpres.

Seful MADR nu a dat informatii concrete privind efectele vremii reci asupra culturilor agricole si a explicat ca astfel de date vor fi disponibile dupa trecerea acestor fenomene si dupa ce va fi analizat in laborator si gradul de afectare.

,,Vom vedea dupa ce trec aceste fenomene care este gradul de afectare, stiindu-se ca abia atunci poti sa determini exact, in laborator si la fata locului. Aici avem si ingrijorari si s-au inregistrat si pierderi’’, sustine ministrul.

Daea: trufandalele sunt mai scumpe dar acest pret se calmeaza imediat

Ministrul Daea nu a confirmat declaratiile unor producatori conform carora alimentele vor inregistra scumpiri de 10% in aceasta primavara, insa a admis ca legumele sunt mai scumpe atunci cand apar pentru prima oara pe piata.

,,Am discutat si eu cu producatorii. Eu am discutat cu unii, dumneavoastra cu altii. Este adevarat ca tot timpul trufandalele sunt mai scumpe, iar in momentul cand ies pretul este mai mare, dar acest pret se calmeaza imediat’’, explica ministrul.

Seful MADR a precizat si ca anumite legume vor aparea cu intarziere pe piata, explicand ca produse ca ceapa verde, spanac, rosii, castraveti, salata sau ardei sunt mai scumpe atunci cand apar pentru prima oara pe piata.

,,O sa vedeti Romania fara zapada, o sa vedeti Romania cu legume si cu culturi bune. Eu spun ca in aceasta perioada situatia din teren ma determina sa afirm ca vom avea intarzieri privind aparitia unor trufandale pe piata, cum ar fi legumele si stiti foarte bine care sunt. Aceste trufandale, cand apar, de regula sunt putin mai scumpe. Nu va ingrijorati. Ma refer la rosii, salata, ceapa verde, spanac, castraveti, ardeioase’’, mai spune ministrul Daea.

Petre Daea: am semnale bune cu privire la pretul carnii de miel

Ministrul a discutat si despre pretul carnii de miel din acest an si a spus ca din informatiile primite din teren, acesta va fi unul favorabil pentru romani.

,,Avem miei de la oi romanesti. Am semnale bune cu privire la pretul carnii de miel. Avem carne buna, sanatoasa, sa manance romanii si dumneavoastra sa va bucurati ca vine Pastele si sa va cumparati o bucata de carne de oaie sau miel intreg sau ce vreti’’, mai precizeaza seful MADR.

Daea a abordat si problema fermierilor ale caror recolte au fost partial sau total distruse de fenomenele meteo inregistrate in aceasta perioada. Cu toate acestea, ministrul a explicat ca fermierii nu pot fi despagubiti de catre stat pentru pierderile suferite.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE