Ministrul Daea vorbeste despre viitorul sistemelor de irigatie din tara. Ce planuri au autoritatile

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a vorbit recent despre situatia sistemelor de irigatie din Romania, mentionand atat obiectivele realizate pana in prezent cat si planurile de viitor si cum vor fi acestea implementate.

Programele aduse in discutie de Daea se bazeaza atat pe modernizarea sistemelor de irigatii din proprietatea statului, cat si pe incurajarea fermierilor in a se organiza in federatii ale utilizatorilor de apa si sa acceseze fonduri europene prin care sa isi creeze propriile sisteme de irigatie.

In viziunea ministrului, programul de irigatii este ,,un program bine stabilit, pornind pe fiecare portiune in parte, pe cele doua concepte: conceptul de irigare al sistemului de irigatii care se afla in proprietatea statului intelegand aici statiile de pompare si canalele de aductiune si al doilea concept este de a aborda in proprietatea private reabilitarea unitatii hidraulice care inseamna statie de punere sub presiune, hidrant, instalatie de irigat. Pentru aceste doua abordari, s-au prevazut sume exacte din bugetul de stat’’, a declarat seful MADR la emisiunea ,,Viata Satului’’.

1,3 milioane de hectare vor beneficia in curand de sisteme de irigatii

,,In aceasta perioada executam lucrari in cele 40 de amenajari de irigatii care sunt cuprinse in etapa intai si care vizeaza ajungerea la 1,3 milioane hectare reabilitate. Etapa a doua inseamna 37 de amenajari de irigatii pe o suprafata de 490.000 de hectare. In a treia etapa se vor construi noua amenajari viabile cu o suprafata de 199.000 hectare. Prima etapa este legata de functionarea asociatiei utilizatorilor de apa, a doua etapa este legata de posibilitatea de realizare a asociatiilor utilizatorilor de apa in asa fel incat apa din statiile de pompare sa ajunga la planta’’, mai explica ministrul.

Programul de reabilitare, investitii de 1,015 miliarde euro

Programul national de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii 2017-2020 vizeaza o investitie de 1,015 milioarde de euro. Fiind impartit in trei etape, programul isi propune sa creeze 86 de amenajari de irigatii pe o suprafata totala de peste 2 milioane de hectare de teren agricol.

In anul 2017, in tara noastra s-au investit 34 milioane de lei in sistemele de irigatii, fiind pregatita o suprafata de 1,2 milioane hectare. Suprafata contractata a fost de aproximativ 670.000 de ha si s-au aplicat udari pe 508.000 hectare.

In  acest an, au fost puse in functiune 122 de statii SPA si SRP, dotate cu 290 de motopompe si s-a reusit umplerea pe apa a canalelor pe o distanta de 1.700 km. Si in privinta consumului de energie electrica s-au facut progrese, acesta scazand de la 151,67 kWh/ha in 2016 la 100,51 kWh/ha in anul 2017.

Fonduri europene pentru crearea de sisteme de irigatie

Proprietarii de terenuri agricole care se organizeaza si infiinteaza federatii ale utilizatorilor de apa pot accesa pana la 1.000.000 euro prin Programul de reabilitare a structurii secundare de irigatii aferent masurii 4.3 din PNDR 2014-2020.

Programul are o alocare financiara de 435 milioane de euro si pana in  prezent au fost depuse 233 de proiecte, in valoare de 233,5 milioane de euro. Cele mai multe cereri provin din judetele: Braila, Ialomita, Dolj, Galati, Olt si Calarasi. Pana in prezent, a inceput deja reabilitarea a opt amenajari de irigatii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE