Ministrul Agriculturii vorbeste despre subventiile ce vor fi acordate in 2018

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a declarat ca Romania va atrage fonduri de dezvoltare rurala in valoare de 1,4 miliarde de euro in aceste an, noteaza Agerpres.

,,Cu programul pe care il avem anul acesta pe PNDR 2020, cu realizarile la zi si cu programarile pe care le vom implini, Romania va ajunge la o absorbtie de peste 50% din PNDR 2020, ceea ce este atat de necesar pentru tara si atat de util pentru cei care lanseaza cereri de proiecte’’, a declarat ministrul.

Conform sefului MADR, din anul 2015 si pana in prezent, la AFIR s-au depus aproximativ 44.000 proiecte de investitii care totalizeaza 6,98 miliarde de euro. Dintre acestea au fost selectate 22.368, in valoare de 3,37 miliarde euro. Suma acordata solicitantilor a totalizat 3,28 miliarde de euro.

,,Pe tot ciclul, azi, gradul de absorbtie al Romaniei in PNDR 2020, care se alimenteaza din FEADR, este de 36%. La cele 2,7 miliarde de euro absorbite pana acum, cu cele 1,4 miliarde de euro programate pentru acest an, din care deja pana la aceasta data avem 100 de milioane de euro, vom ajunge la 4,1 miliarde de euro, ceea ce inseamna peste 50% din suma totala, de 8,13 miliarde euro’’, mai precizeaza ministrul.

Daea: depunerea cererilor APIA incepe la 1 martie

Ministrul a reamintit fermierilor ca perioada de depunere a cererilor de finantare la APIA a inceput de la 1 martie si se va inchide pe 15 mai.

,,Acordarea la timp a subventiilor este obiectivul fundamental al programului de guvernare si pentru a crea conditii de lucru, in asa fel incat lucrarile sa se execute in timp optim si sa se creeze premise pentru realizarea productiei (…) Daca pe 1 martie incepe depunerea, pe 15 mai se inchid obloanele la APIA. Daca un fermier nu reuseste sa depuna, ramane in afara dreptului, ramane fara subventii”, explica seful MADR.

Pentru anul acesta, subventiile vor totaliza 2,7 miliarde de euro. Banii vor fi acordati initial de la bugetul de stat, urmand sa fie recuperati apoi de la Comisia Europeana.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE