Ministrul Agriculturii, despre subventii: APIA si primarii si-au dat mana ca platile sa se faca din 16 octombrie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Plata in avans a subventiilor, aferente Campaniei 2017, vor incepe de la 16 octombrie, a anuntat de curand ministrul Agriculturii, Petre Daea, potrivit Agerpres.

„Eu niciodata nu promit, eu fac. Asteptati pe data de 16 (octombrie, n. r.) sa se realizeze ceea ce s-a stabilit cu mult timp inainte, in Programul guvernare. Nu au fost probleme cu cererile de plata. Dupa cum bine stiti, pe data de 15 mai toti fermierii din Romania, si vreau sa le multumesc inca o data pentru ca a fost un efort formidabil si pentru ca ei au fost actorii principali, dar si specialistii de la APIA si primarii din Tara Romaneasca si-au dat mana ca aceste plati operabile din data de 16 octombrie. Sunt praguri organizatorice pe care le-am trecut bine si pana la data de 1 octombrie sa se proceseze toate controalele, in asa fel incat linia dreapta sa fie continuata si sa nu avem sincope in aplicarea programului pe care l-am stabilit”, a spus Daea, conform sursei citate.

Potrivit unui act normativ, se aproba plafoanele aferente platilor pentru ajutoarele nationale tranzitorii in sectorul zootehnic, care se acorda pentru anul de cerere 2017, astfel: a) 24.081,014 mii euro pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul lapte; b) 101.200,897 mii euro pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul carne; c) 50.783,642 mii euro pentru schema cuplata de productie, speciile ovine/caprine.

Cuantumul ajutoarelor nationale tranzitorii prevazute la art.4 se calculeaza astfel: a) prin raportarea sumei prevazute la art. 3 lit. a) la cantitatile de lapte livrate si/sau vandute direct eligibile; b) prin raportarea sumei prevazute la art. 3 lit. b) la efectivele de bovine eligibile; c) prin raportarea sumei prevazute la art. 3 lit. c) la efectivele de femele ovine/caprine eligibile.

Se aproba plafonul de 48.500 mii euro, aferent platii directe pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine, care se acorda pentru anul 2017.

Cuantumul pentru schema de sprijin cuplat prevazuta la alin. (1) se calculeaza prin raportarea plafonului la efectivul de animale eligibile.

Incepand cu data de 16.10.2017 Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura poate acorda plati in avans in cadrul schemelor de plati directe prevazute la art. 1 si 5, intr-un procent conform reglementarilor comunitare in vigoare la data efectuarii platilor in avans.

tabel

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE