Paradox: un liceu apicol din Romania nu are nici macar o clasa de apicultura

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Primul liceu apicol din Romania dar si din Europa, fondat in anul 1971, nu mai detine in prezent nici macar o clasa de apicultura, acesta fiind transformat dupa 1990 in Liceu Agricol, noteaza Agerpres.

„Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania a detinut singurul liceu de apicultura din Romania, care in prezent ii poarta numele profesorului Harnaj, dar este liceu agricol tehnologic si nu are nici macar o clasa de apicultura.(…)  Sigur, in prezent, liceele au autonomie si Ministerul Invatamantului aproba un anumit profil, daca se solicita infiintarea unei clase, au baza si sunt oameni interesati”, afirma presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea.

Alternativa pentru cei care doresc sa urmeze cursuri de apicultura

Seful ACA a mai explicat ca in prezent, la nivel national nu mai exista licee de apicultura insa Asociatia pe care o conduce organizeaza cursuri autorizate la ITM in toata tara, atat pentru tinerii care vor sa deprinda tainele apiculturii cat si pentru apicultorii cu experienta, care au nevoie de un atestat pentru a accesa fonduri europene.

“Noi facem cursuri autorizate cu ITM, avem carti, avem lectori autorizati, diapozitive, mergem in stupine, ii invatam. In ultimii 7-8 ani, peste 10.000 de apicultori au facut aceste cursuri, unii vechi, altii noi. Poate 15-20% din acest numar sunt noi, cei care au dorit sa invete efectiv aceasta meserie si bineinteles exista interes si printre femei”, a subliniat Fetea.

Potrivit sursei citate, cursurile de apicultori facute prin ACA costa intre 200 si maximum 400 de lei, pentru 360 de ore.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE