Numarul hotilor de lemne s-a dublat intr-un singur an. Iata judetele cu cele mai multe defrisari ilegale

Facebook
Twitter

Bistrita – Nasaud este unul din judetele cu cele mai multe defrisari ilegale, iar numarul acestora s-a dublat intr-un singur an, noteaza Mediafax.

Ultimul raport al Greenpeace Romania arata ca anul trecut au existat in Romania 12.487 de cazuri de taieri ilegale de arbori, in medie 34 de cazuri pe zi, cu 32% mai multe decat in anul anterior. Pe primul loc in top, cu cele mai multe taieri ilegale se afla judetul Mures, cu peste 1.500 de cazuri, iar judetul Bistrita-Nasaud ocupa locul 5, cu 619 cazuri de taieri ilegale.

Conform datelor Inspectoratului de Politie Bistrita-Nasaud, pe linie silvica s-a inregistrat o crestere cu aproape 80 % a faptelor sesizate, iar, ca urmare a neregulilor constatate, politistii au confiscate 2.105 mc material lemnos si 36 de masini folosite de hotii de lemne. Politistii au dat si 384 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 862.000 lei.

Lemn in valoare de 2,2 milioane de lei, taiat ilegal

Inspectorii Garzii Forestiere Bistrita-Nasaud sustin ca au efectuat sute de controale  si au descoperit ca o cantitate de 9.800 mc de lemn a fost taiat ilegal. Inspectorii estimeaza ca prejudiciul depaseste 2,2 milioane de lei.

„Personalul silvic din cadrul Garzii Forestiere Judetene Bistrita Nasaud a facut 659 actiuni de control privind respectarea regimului silvic. In urma acestor actiuni au fost intocmite 123 de procese verbale de constatare a contraventiilor silvice, valoarea totala a amenzilor aplicate fiind de 380.000 lei. (…) Volumul total de material lemnos taiat ilegal identificat in cursul anului 2017 la nivelul judetului Bistrita-Nasaud de catre personalul Garzii Forestiere Judetene Bistrita Nasaud si a celor 18 ocoale silvice a fost de 9.793,049 mc. cu o valoare a pagubei de 2.203.069,74 lei”, a declarat seful Garzii Forestiere Bistrita-Nasaud, Daniel Pop.

Cati hoti de lemne sunt trimisi in judecata

Reprezentantii Inspectoratului de Politie Bistrita-Nasaud spun ca anul trecut a crescut cu 33,33% numarul dosarelor penale solutionate cu trimitere in judecata, in acest domeniu, procurorii trimitand in judecata 49 de inculpati cercetati in 44 de cauze de infractiuni silvice.

Chiar daca raportat la numarul mare de infractiuni descoperite la nivel de judet numarul hotilor de lemn trimisi in judecata este mic, ultimul raport al Greenpeace situeaza judetul Bistrita-Nasaud pe locul doi in topul trimiterii in judecata a infractorilor.

„In ceea ce priveste numarul de cauze solutionate prin trimitere in judecata, cele mai multe au fost inregistrate in judetele: Suceava – 50, Bistrita-Nasaud – 44 si Bacau – 41. Judetele care inregistreaza un procent mult mai mare de cauze solutionate prin trimitere in judecata decat media la nivel national sunt Bistrita-Nasaud – 33,59%, Arad – 31,58% si Cluj – 25,71%, fata de media la nivel national, de 11,07%”, se arata in document.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE