Sfaturi importante pentru deparazitarea animalelor din gospodaria ta

Facebook
Twitter

Zootehnia necesita o atentie speciala la nevoile si bunastarea animalelor din exploatatia noastra pentru a ne asigura o productivitate maxima dar si pentru a le feri de boli. In general, mai toate animalele isi schimba atat metabolismul cat si nevoile speciale in functie de sezon, iar pentru a le mentine sanatoase, trebuie sa luam anumite masuri.

Un aspect foarte important, direct legat de sanatatea animalelor din ferma noastra este deparazitarea. Aceasta se poate intreprinde in orice perioada a anului, insa trebuie intreprinse mai ales in timpul schimbarilor de sezon, cand animalele sunt foarte afectate de modificarile de temperatura.

Pentru a ne asigura ca animalele noastre raman sanatoase, este necesar sa luam anumite masuri de preventie, care desi nu complicate, vor conta enorm pentru bunastarea necuvantatoarelor din curtea noastra. In cele ce urmeaza, va vom prezenta cele mai intalnite boli la animalele din curte si cum pot fi acestea prevenite prin deparazitare interna sau externa.

1) Caini si pisici

Schimbarea de sezon este si perioada cand animalele sunt foarte predispuse la contractarea de paraziti. Chiar daca nu prezinta simptome vizibile, animalele vor trebui tratate preventiv, pentru a ne asigura ca nu au paraziti ascunsi si pentru a le intari sistemul imunitar.

Cele mai utilizate tratamente pentru caini si pisici sunt cele de deparazitare externa (purici, ermat capuse) dar si interna (ascarizi, tenii, coccidii). Pe urmatorul site poti gasi mai multe solutii de deparazitare pisici  dar si de sterilizare pisici.

2) Porcii

Porcul nu este un animal foarte pretentios, insa pana si acesta este predispus anumitor boli, si de aceea va trebui imunizat. Pentru a ne asigura ca porcinele din curtea noastra nu vor contracta o boala din exterior, trebuie sa ne asiguram ca adapostul lor este suficient aerisit, curatat periodic si protejat impotriva „intrusilor” din exterior.

In ceea ce priveste deparazitarea, la porci se recomanda administrarea de ROMOXIBEN­DAZOL comprimate, pulvis si ROMIVERMECTIN, solutie injectabila. Aceste medicamente sunt utile atat pentru deparazitarea interna a porcilor cat si cea externa, iar specialistii ne recomanda sa le administram de 3-4 ori pe an.

3) Pasari de curte

Pasarile de curte sunt expuse multor boli odata cu venirea primaverii. Mediul in care traiesc este unul propice dezvoltarii patogenilor, care se pot transmite tuturor pasarilor din curte. Pentru prevenirea acestor boli este necesar sa dezinfectam tarcul/cotetul care adaposteste pasarie si sa ne asiguram ca acestea traiesc intr-un mediu curat.

Simptomele care indica infestarea la pasari sunt: apatia, lipsa poftei de mancare sau penaj dezordonat, iar in cazul in care boala este deja prezenta, va fi necesara sacrificarea tuturor pasarilor si dezinfectarea totala a curtii. Totusi, pentru a preveni acest lucru, veterinarii recomanda vaccinarea.

4) Bovine, cabaline, caprine si ovine

La aceste specii, deparazitarea se face cu doua saptamani inainte de scoaterea lor la pasunat si se vor utilza urmatoarele produse: pentru cabaline, suspensii orale de ECVIROM si ECVIROM I; pentru rumegatoare (bovine, ovine, caprine), suspensiile orale de FASCIOCID, ROMBEN­DAZOL 2,5%, ROMBENDAZOL 10%, ROMFENBENDAZOL, ROMBENDAZOL PLUS sau solutiile injectabile ROMAVERMECTIN PLUS si ROMIVERMECTIN. Actiunea de deparazitare va trebui intreprinsa de patru ori pe an.

De asemenea va trebui sa se  faca si vaccinarea contra antraxului, care este obligatorie la rumegatoare si inclusa in Programul Strategic. Pentru a va asigura ca animalele sunt ferite de orice boala sau afectiune, solicitati medicului veterinar informatii cu privire la toate vaccinurile de primavara necesare la rumegatoare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE