APIA, noutati despre avansurile pe suprafata

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Directorul adjunct al APIA, Paul Eduard Kmen, a declarat ca institutia din care face parte a platit deja peste 600 de milioane de euro din avansurile pe suprafata pentru un numar de 500.000 de fermieri.

„In anul 2018, incepand cu 16 octombrie, APIA este in plina campanie de plata a avansului pentru cererile depuse in acest an, iar pana la aceasta data am platit peste 500.000 de fermieri cu aproximativ 600 de milioane de euro. Continuam aceasta plata pana pe 30 noiembrie, iar dupa data de 1 decembrie vom incepe plata regulara, adica plata finala care este datorata fermierilor pentru cererile depuse”, a spus Kmen, in cadrul unei conferinte pe teme agricole.

Cati bani au primit fermierii de la APIA in anul 2017

Pentru anul 2017, APIA a platit fermierilor peste 2,8 miliarde de euro, din care aproape 200 de milioane de euro au fost masuri de piata.

APIA plateste aceste sume din trei fonduri: din FEGA – platile directe si sprijinul cuplat pentru sectorul zootehnic si vegetal, masuri de piata si promovarea produselor agricole pe terte piete, din FEADR – masuri delegate din PNDR pe agromediu, impaduriri si silvo-mediu si masuri de cresterea bunastarii animalelor, iar din bugetul national – platile tranzitorii si alte forme de sprijin, a mai spus directorul adjunct al APIA.

Plafonul alocat Romaniei pentru campania 2018

Fermierii romani au depus peste 855.000 de cereri unice de plata pentru o suprafata de 9,7 milioane de hectare, inregistrandu-se o depasire cu 250.000 de hectare fata de anul 2017.

Plafonul alocat Romaniei pentru platile directe, prevazut in regulamentul Comisiei Europene, este 1,912 miliarde de euro pentru campania din 2018.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE