Pesta Porcina Africana, confirmata in judetul Buzau

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

A fost confirmata prezenta virusului Pestei Porcine Africane la porcii din doua gospodarii, din localitatile Lunca (comuna Patarlagele) si Panatau, judetul Buzau.

In urma confirmarii diagnosticului, de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti (I.D.S.A.) – Laboratorul National de Referinta pentru Diagnostic si Sanatate Animala, serviciile veterinare au intervenit si au instituit imediat masurile aplicabile in cazul diagnosticarii unui focar de PPA.

Gospodariile respective au fost plasate sub supraveghere oficiala, s-a realizat dezinfectia, au fost aplicate masuri de restrictie pentru circulatia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor si a mijloacelor de transport, a fost dispusa uciderea porcinelor din cele doua gopodarii si ecarisarea carcaselor.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzau s-a reunit astazi pentru a adopta planul de masuri privind controlul si combaterea bolii, precum si pentru adoptarea zonelor de restrictii.

Totodata, au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele suspecte si de la cele sacrificate (3 capete).

Ancheta epidemiologica este in desfasurare.

A fost demarata si o ancheta a Politiei, pentru a verifica informatiile conform carora virusul a fost introdus in judetul Buzau prin produse din carne provenite de la porcii dintr-o zona unde evolueaza focare de PPA.

ANSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea masurilor intreprinse de autoritati, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei.

Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteana.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie.

Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel social si economic

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE