Inca un focar de pesta porcina, descoperit intr-un judet important din tara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In data de 27.10.2018, a fost confirmata prezenta virusului Pestei Porcine Africane la 2 porci dintr-o  gospodarie situata in localitatea Lespezi, comuna Homocea, judetul Vrancea.

In urma confirmarii diagnosticului de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti (I.D.S.A.) – Laboratorul National de Referinta pentru Diagnostic si Sanatate Animala, serviciile veterinare au intervenit de urgenta.

Gospodaria  din localitatea Lespezi, comuna Homocea, judetul Vrancea a fost plasata sub supraveghere oficiala, au fost aplicate masuri de restrictie pentru circulatia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor si a mijloacelor de transport, precum si dezinfectia exploatatiei.

Pentru a preveni raspandirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus conform planului de masuri adoptat eliminarea porcilor din exploatatie, ecarisarea carcaselor si instalarea filtrelor rutiere.

D.S.V.S.A. Vrancea solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei.

Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despagubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificata si completata prin HG nr. 484/2018.

Ancheta epidemiologica este in desfasurare.

Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand insa impact la nivel social din punct de vedere economic.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE