Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va sarbatori in 10 octombrie “Ziua Nationala a Produselor Agroalimentare Romanesti” in cadrul Targului Bucurestilor, organizat de Primaria Capitalei prin Centrul de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti – CREART, in parteneriat cu MADR, in Parcul Izvor.

Petre Daea, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale va deschide oficial evenimentul miercuri, ora 10:00, impreuna cu presedintii Comisiilor de agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din cadrul Parlamentului, Doina Silistru si Alexandru Stanescu.

Targul dedicat “Zilei Nationale a Produselor Agroalimentare Romanesti” isi asteapta vizitatorii cu preparate din carne, lapte, produse de panificatie si patiserie, legume, fructe proaspete si procesate, bauturi spirtoase si vin, expuse de operatori economici, producatori, fermieri, mesteri populari in cadrul celor 50 casute.

De asemenea, organizatorii pun la dispozitia producatorilor alte doua zone destinate gastronomiei de unde bucurestenii vor putea alege dintr-o varietate de preparate culinare romanesti: tocanita de berbecut cu mamaliga, sarmale cu pasat,  fasole cu carnati, pastrama la ceaun in sos de vin, tocanita de vitel la ceaun, pomana porcului la ceaun, varza calita cu carnati, pui la ceaun cu mujdei si mamaliga, gulas unguresc, ciorba taraneasca de pui, zeama acra.

In cadrul targului se vor regasi si produse atestate si inregistrate in Registrul National al Produselor Traditionale ce provin din judetele Brasov, Botosani, Valcea, Bihor, Covasna, Galati, Maramures, Prahova si Municipiul Bucuresti.

Cei interesati vor putea achizitiona produse specifice judetului Brasov:  branza de burduf in coaja de brad de la Bran, telemea de oaie/vaca, cascaval afumat/neafumat, urda dulce/sarata/sarata cu marar, pastrama de berbecut, porc si vitel, carnati afumati de oaie/porc/oaie+vita, muschi de porc afumat, slanina, toba.

Cozonacul domnesc, produs traditional romanesc din judetul Botosani, a carui istorie incepe din Evul Mediu este deja o adevarata vedeta a targurilor culinare din tara, dar si de la expozitiile internationale.

Din zona veche a Covurluiului (judetul Galati) o diversitate de produse din lapte si carne vor fi prezente la aceasta editie: branzeturi din lapte de capra/vaca/oaie, precum si alte specialitati din carne de porc/vita/oaie.

Nici preparatele din peste atestate traditional nu vor lipsi de la aceasta editie a targului, astfel din Prahova oferta producatorilor va fi: pastrav copt si afumat la jar, zacusca de pastrav, carnati de pastrav, file de pastrav afumat, iar din jurul Bucurestiului oferta va fi de: salata cu icre de crap, salata icre de stiuca, zacusca cu peste.

Produsele din carne atestate traditional care se vor regasi in cadrul targului sunt: muschi file, carnati din topor, ”carnati cu ambat”, ”carnati cu miroase de usturoi ca alta data”, jumari, carne la garnita, pastrama de berbecut. Iar pastrama afumata din judetul Valcea “Ca altadata” va fi un bun prilej de intalnire a consumatorului cu traditia olteneasca.

Dulceturi, mai multe sortimente de zacusca si siropuri se vor regasi in oferta producatorilor din Covasna, iar din Bucuresti vor fi aduse placinte facute dupa retete vechi boieresti cu mere, dovleac, branza dulce, branza sarata si branza dulce cu stafide.

Primul produs cu Indicatie Geografica Protejata (IGP) pentru Romania, Magiunul de prune Topoloveni va fi, de asemenea, disponibil pentru vanzare in cadrul acestui eveniment.

De asemenea, vizitatorii targului vor putea gasi produse ale stupului: miere de salcam, de mana, de tei, poliflora, de rapita, faguri, polen, pastura, propolis brut si tinctura de propolis, apilarnil, laptisor de matca, ceara de albine.

Producatorii din nord-vestul tarii isi vor prezenta oferta bogata de bauturi spirtoase traditionale: palinca din prune, mere, piersici, gutui si caise.

Pe langa produsele agroalimentare romanesti, producatorii vor aduce si produse cosmetice realizate din uleiuri vegetale, obiecte de decor realizate de mestesugari si mesteri populari, precum ceramica de Horezu sau Corund, ii din borangic, ii de Breaza, opinci, costume populare oltenesti, obiecte decorative din lemn, icoane, papusi, linguri.

„Ziua Nationala a produselor agroalimentare romanesti” va fi marcata si in acest an in toata tara prin organizarea de programe si manifestari educative, de voluntariat, cu caracter social si stiintific, destinate promovarii produselor agroalimentare romanesti si castigarii increderii consumatorului.