ANM: iata cum va fi vremea in urmatoarele doua saptamani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform unei prognoze ANM pentru intervalul 8 – 21 octombrie, vremea va fi in general apropiata de normalul acestei perioade, iar probabilitatea de ploaie va fi redusa.

In Banat, in prima saptamana a intervalului de prognoza, regimul termic diurn va fi caracterizat de valori mai ridicate decat cele normale. Vor fi mici variatii de la o zi la alta ale temperaturilor maxime, care in medie regionala, se vor situa in jurul a 23 de grade Celsius. Pe fondul unei raciri usoare si treptate, intre 15 si 21 octombrie, aceeasi medie va scadea de la 22 la 20 de grade Celsius.

Regimul termic nocturn va urma o evolutie marcata, de asemenea, prin mici variatii ale mediei temperaturilor minime. Astfel, in prima parte a intervalului, aceasta medie se va situa intre 9 si 11 grade, iar ulterior ea va oscila intre 7 si 9 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi in general redusa, iar cel mai probabil ploi pe arii restranse si in general slabe cantitativ se vor semnala in intervalul 18-21 octombrie.

Crisana, temperaturi medii de 22 – 23 grade Celsius

In prima saptamana a intervalului de prognoza, in Crisana, regimul termic diurn va fi caracterizat de valori mai ridicate decat cele normale. Vor fi mici variatii de la o zi la alta ale temperaturilor maxime, a caror medie regionala va fi de 22 -23 de grade. Pe fondul unei raciri usoare si treptate, intre 15 si 21 octombrie, aceeasi medie va scadea de la 22 la 20 de grade.

Regimul termic nocturn va urma o evolutie marcata, de asemenea, prin mici variatii ale mediei temperaturilor minime. Astfel, aceasta medie se va situa intre 7 si 9 grade, cu o slaba tendinta de scadere pana pe 15 octombrie si de crestere in timpul celei de-a doua saptamani.

Probabilitatea de ploaie va fi in general redusa, iar cel mai probabil ploi pe arii restranse si in general slabe cantitativ se vor semnala in intervalul 18-21 octombrie.

Transilvania, sanse mari de ploaie pe 20 octombrie

In Transilvania, intervalul de prognoza va fi caracterizat de o vreme apropiata de normalul pentru aceasta perioada din an. In prima saptamana se vor inregistra medii ale temperaturilor maxime de 20 -21 de grade si ale minimelor nocturne situate intre 4 si 7 grade. Apoi, intre 15 si 21 octombrie vor fi scaderi ale valorilor diurne, in medie, de la 20 la 18 grade si cresteri ale mediei temperaturilor minime, de la 4 la 6 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicata in jurul datei de 20 octombrie, iar in rest se va mentine redusa.

Maramures, minime nocturne de 5 – 7 grade Celsius

Si in Maramures intervalul de prognoza va fi caracterizat de o vreme apropiata de normalul pentru aceasta perioada din an. In prima saptamana se vor inregistra medii ale temperaturilor maxime de 21 -22 de grade si ale minimelor nocturne situate intre 5 si 8 grade.

Apoi, intre 15 si 21 octombrie vor fi scaderi ale valorilor diurne, in medie, de la 20 la 18 grade si cresteri ale mediei temperaturilor minime, de la 5 la 7 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicata in jurul datei de 20 octombrie, iar in rest se va mentine redusa.

Vremea se raceste in Moldova dupa 13 octombrie

In Moldova, in cea mai mare parte a intervalului, pe fondul vremii in general frumoase, valorile termice diurne se vor incadra intr-un normal al perioadei, cu medii in jur de 21 de grade in intervalul 8 – 12 octombrie, iar intre 13 si 16 octombrie o scadere treptata, spre 18 grade, medie ce se va mentine cu mici variatii, pana la finalul intervalului. Minimele termice vor creste spre o medie de 9 10 grade pana pe 12 octombrie, in intervalul 13 – 16 octombrie aceasta va scadea pana la 5-6 grade, dar ulterior se preconizeaza o crestere de 2 grade.

Ploile slabe cantitativ se vor semnala cu totul izolat pana pe 17 octombrie, apoi probabilitatea de aparitie a acestora la nivel local va fi ceva mai ridicata.

Temperaturi medii de 20 de grade in Dobrogea

Si in Dobrogea, in cea mai mare parte a intervalului se va mentine vreme in general frumoasa. Valorile termice diurne se vor incadra intr-un normal al perioadei, cu medii de 20 de grade in intervalul 8 – 12 octombrie, iar din 13 octombrie vor inregistra o scadere usoara, spre 18 grade, medie ce se va mentine, doar cu mici variatii, pana la finalul intervalului.

Minimele nocturne vor debuta cu medii de 10 grade, dar vor urca spre 12 grade pana in 13 octombrie. In intervalul 14 – 19 octombrie vor fi usor mai scazute, la medii de 10 grade, dar cu tendinta de crestere dupa acest episod.

Ploile se vor semnala cu totul izolat si vor fi slabe cantitativ in prima saptamana, apoi probabilitatea de aparitie a acestora va fi mai ridicata.

Sanse mai mari de ploi in Muntenia dupa 14 octombrie

In Muntenia vremea va fi in general frumoasa, cu temperaturi in general usor mai ridicate decat in mod normal in prima saptamana. Valorile termice diurne se vor mentine in jurul mediei de 22 de grade pana in data de 12 octombrie, cand vor marca o scadere usoara, spre medii de 19-20 de grade, valori ce se vor pastra si in a doua jumatate a intervalului.

Mediile nocturne vor fi in crestere, de la 6 la 9 grade pana in data de 11 octombrie, apoi vor intra intr-un proces de scadere, ajungand la medii de 6 grade si se vor redresa de la jumatatea celei de de a doua saptamani, spre 9- 10 grade.

In prima saptamana ploile se vor semnala izolat si vor fi slabe cantitativ. Probabilitatea ca ele sa fie pe arii ceva mai extinse va creste treptat in timpul saptamanii 14 – 21 octombrie.

Racire usoara a vremii in Oltenia

Vremea va fi in general frumoasa in cea mai mare parte a intervalului si in Oltenia. In primele trei zile valorile termice diurne vor fi mai ridicate decat in mod caracteristic perioadei, cu medii ce se vor situa in jurul a 22 de grade, apoi vor marca o scadere, la valori de 19 grade in data de 14 octombrie si pana la finalul perioadei nu vor mai avea variatii semnificative.

Minimele vor fi relativ constante in intervalul 8 – 13 octombrie, cu medii de 8 -10 grade, ulterior vor fi in scadere, spre 6-7 grade in data de 15 octombrie, dar vor finaliza la valori asemanatoare cu cele din debut, respectiv in 20 octombrie mediile minimelor vor fi de 8-9 grade.

Precipitatiile aproape ca vor lipsi in prima saptamana, probabilitatea ca acestea sa apara slab si izolat va fi mai ridicata dupa data de 18 octombrie.

Vreme frumoasa la munte

La munte, vremea frumoasa va persista in majoritatea zilelor din intervalul de prognoza. Maximele termice nu vor avea variatii semnificative in primele trei zile, cu medii de 14 grade, vor marca o scadere usoara in intervalul 11 – 16 octombrie, la medii de 12 grade, si o noua scadere ulterior, spre 10 grade. Minimele vor fi in scadere, de la 6 la 4 grade, medii ce se vor inregistra in jurul datei de 12 octombrie, apoi nu vor mai avea variatii semnificative.

Probabilitatea de precipitatii va fi mai ridicata in intervalul 16 – 21 octombrie, iar pana atunci cu totul izolat si trecator vor fi ploi slabe.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE