LAPAR: Romania si alte sase tari membre UE, document comun de pozitie pe viitorul PAC. Care sunt solicitarile fermierilor

Facebook
Twitter

Mai multi fermieri din Romania si din alte sase state membre UE, au semnat un document cu privire la viitoarea politica agricola comuna (PAC), prin care se militeaza pentru uniformizarea subventiilor, renuntarea la plafonare, pastrarea patrimoniului si gestionarea pamantului dar si majorarea bugetului PAC, informeaza Agerpres.

Din partea Romaniei, documentul a fost semnat de Laurentiu Baciu, presedinte al Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR). Printre semnatari se numara si mai multi reprezentanti ai Asociatiilor si Camerelor Agricole din Slovacia, Cehia, Polonia, Lituania, Ungaria si Bulgaria, documentul urmand sa fie trimis Comisiei Europene si comisarului european pe agricultura, Phil Hogan.

„In cadrul celei de-a 4-a reuniuni a Asociatiilor si Camerelor Agricole din Regiunea celor Trei Mari am avut dezbateri destul de consistente si am ajuns sa semnam un document comun pe care il vom inainta Comisiei Europene plus comisarului Phill Hogan. Subiectul cel mai aprins a fost plafonarea. Toti cei prezenti nu accepta aceasta solutie. Toti isi doresc marirea bugetului pe agricultura pentru ca, incepand din 2020, vom avea unele restrictii mult mai severe pe mediu si pentru a le putea indeplini ne trebuie bani, iar in situatia asta trebuie marit bugetul. De asemenea, ne dorim pastrarea patrimoniului fiecarei tari si gestionarea pamantului. La unison am spus ca pamantul nu este un capital ca oricare altul, ci un patrimoniu national si de aceea fiecare tara trebuie sa hotarasca cum pastreaza acest lucru”, a declarat Laurentiu Baciu, presedinte LAPAR.

Uniformizarea subventiilor pentru toate statele membre, extrem de importanta

Seful LAPAR a vorbit si despre uniformizarea subventiilor pentru toate statele din UE, sustinand ca acesta este un deziderat important, sustinut de toti semnatarii documentului.

„Toti fermierii europeni trebuie sa fie egali tinand cont de faptul ca trebuie sa indeplinim aceleasi conditii, avem aceleasi restrictii, stam pe aceasta piata, ne intalnim pe aceeasi piata si cand vorbim de sprijin, de subventii, tarile mai vechi din UE au sume de multe ori mai mari, chiar triple decat in Romania, un lucru care nu este corect si de aceea am cerut la unison si uniformizarea subventiilor, adica la drepturi egale indatoriri egale”, a subliniat Baciu.

Propunerea sefului LAPAR

Seful LAPAR a propus ca o delegatie a agricultorilor cat mai consistenta din tarile semnatare acestui document si nu numai sa mearga la Bruxelles sa prezinte oficialilor europeni realitatile din tarile care au semnat acest document, astfel incat „toate actele normative care ies sa fie adaptate la realitatile noastre si sa poata satisface dorintele din tarile noastre”.

In opinia acestuia, un raspuns din partea CE la aceasta rezolutie este asteptat dupa 1 ianuarie 2019.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE