Baciu (LAPAR), despre plafonarea platilor directe: 23 de state membre se opun

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Presedintele LAPAR, Laurentiu Baciu, a declarat ca fermierii romani nu accepta plafonarea platilor directe in viitoarea Politica Agricola Comuna, iar numarul tarilor care sustin aceasta idee a ajuns la 23, noteaza Agerpres.

„Pe ceea ce inseamna plafonare sunt 23 de tari care nu doresc acest lucru, inclusiv una din cele mai aprige tari care a sustinut plafonarea, Olanda, acum este cea mai inversunata, pentru ca au observat toti ca este o mare plasa ca se ia de la aia mari si se da la aia mici. Interesul nu era acesta, ci era un interes ascuns: de a aduce banii din pilonul I la pilonul II la dezvoltare rurala, ceea ce vor italienii si spaniolii. Practic, celor mari vor sa le ia banii, iar cei mici raman la aceeasi suma, asa ca nu e in plus. Deocamdata se mai discuta, se mai negociaza. Acolo fiecare cauta sa obtina ceva”, a declarat presedintele LAPAR, la finalul Adunarii Generale a membrilor Ligii.

Modul in care Comisia Europeana va gestiona acordarea fondurilor europene

Baciu a mai declarat ca noua Comisie si noul Parlament European vor da plafonul la indemana fiecarei tari membre, spre a gestiona aceste sume cum doreste de cuviinta.

„Cele 5 tari care inca sustin plafonarea platilor directe sunt Ungaria, Italia, Spania, Belgia si Irlanda. Dar asta se schimba de la o zi la alta, pentru ca in UE este campanie electorala. Cate campanii electorale nu s-au castigat si aici cu Canalul Siret-Baragan?”, a precizat Baciu.

Fara plafonare, prioritara pentru LAPAR in viitoarea PAC

Fara plafonare este prima prioritate sustinuta de LAPAR in noua Politica Agricola Comuna, deoarece aceasta ar trebui considerata o politica economica care asigura securitatea alimentara si nu o politica sociala.

„Plafonarea va descuraja antreprenorii de succes din mediul rural sa se dezvolte si sa-si mareasca afacerile peste un anumit prag. Avand in vedere faptul ca fermele sunt cele care asigura securitatea alimentara, este necesar sa existe o anumita predictibilitate si eficienta in ceea ce priveste dezvoltarea afacerilor in domeniul agricol”, se arata in pozitia LAPAR.

Peste 66% din fermele UE au sub 5 hectare

Potrivit Eurostat, din numarul total de 10,3 milioane de ferme din UE, 66% au mai putin de 5 ha si doar 11% dintre fermierii proprietari ai unei exploatatii agricole au sub 40 de ani iar 32% din acestia au peste 65 de ani. Mai mult, 3% dintre marile ferme ale UE au in administratie peste jumatate din terenul agricol al spatiului intracomunitar.

In aceasta situatie, plafonarea transforma PAC din politica economica in politica sociala si intra in contradictie cu principiile de functionare ale UE astfel cum au fost stabilite prin art. 39 din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene, care stabileste obiectivele specifice ale Politicii Agricole Comune.

In opinia reprezentantilor LAPAR, plafonarea trebuie lasata la alegerea voluntara a statelor membre prin crearea planului national strategic bazat pe subsidiaritate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE