PAC 2021 -2027: 20 de tari nu sunt de acord cu bugetul propus de Comisia Europeana

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform ministrului agriculturii, Petre Daea, mai multe state din spatiul intracomunitar se opun bugetului propus de Comisia Europeana si vor mentinerea sau cresterea acestuia. Romania este una din aceste tari, iar in viziunea ministrului, pentru o Politica Agricola Comuna cat mai echitabila, este nevoie de un punct de vedere comun, noteaza Agerpres.

,,Referitor la memorandumul prezentat de Franta, iata ca ingrijorarile noastre la reducerea PAC nu sunt singulare. Am luat act si de pozitia altor state membre si am considerat necesar de a aduce in spatiul discutiilor un punct de vedere comun, care se circumscrie nevoii de mentinere a unui nivel corespunzator de finantare. Romania se regaseste in aceasta optiune si este alaturi de celelalte state membre semnatare ale memorandumului”, a declarat ministrul Daea in cadrul Consiliului Agrifish de la Luxemburg.

Conform MADR, 22 de state isi doresc mentinerea sau cresterea bugetului PAC, 4 state se opun, iar 9 state sustin convergenta. In ceea ce priveste plafonarea subventiilor la 100.000 pe ferma, 14 state se opun sau considera ca decizia plafonarii ar trebui luata la nivelul fiecarui stat membru.

Maghiarii considera inacceptabile planurile de reducere a subventiilor  

Ministrul maghiar al Agriculturii, Istvan Nagy, a declarat ca planurile pentru PAC 2021 -2027, care includ o reducere semnificativa a fondurilor pentru agricultura si dezvoltare rurala sunt ,,inacceptabile”.

Nagy a cerut Comisiei Europene sa vina cu un buget care mentine actualul nivel al cheltuielilor pentru PAC, explicand ca reducerea subventiilor ii va afecta pe fermierii ungari. O pozitie comuna a fost adoptata si de state precum Croatia, Slovenia si Bulgaria.

Franta: 20 de tari sunt impotriva bugetului propus de Comisie

Ministrul francez al Agriculturii, Stéphane Travert, a declarat ca 20 de tari se opun proiectului de buget propus de Comisia Europeana. In acest sens, oficialul a prezentat un memorandum semnat de sase tari membre, carora li s-au alaturat si alte state, inclusiv tara noastra.

La inceputul lunii mai, Comisia Europeana propunea reducerea cu 5% a bugetului PAC, ceea ce s-ar fi tradus printr-o scadere cu 365 miliarde de euro. Totusi, comisarul european pentru agricultura, Phil Hogan a declarat ca singura modalitate prin care fondurile europene sa se mentina la acelasi nivel ar fi taierile de la alte capitole, insa a explicat ca aceasta ,,nu este o decizie pe care trebuie sa o ia Comisia Europeana, ci Consiliul si Parlamentul”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE