Echipamente utile care te vor ajuta sa obtii productii de invidiat in orice livada de pomi fructiferi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Desi presupune o investie initiala semnificativa, inceperea unei afaceri in pomicultura se poate dovedi extrem de profitabila pe termen lung si ne poate asigura profituri relativ sigure.

Ingrijirea unei livezi nu este la fel de consumatoare de timp precum alte tipuri de culturi agricole, iar interventia omului va fi necesara doar de cateva ori pe an. Totusi, toate muncile legate de intretinerea pomilor trebuie intreprinse la timp si executate intr-un mod corect, pentru a ne bucura de o productivitate crescuta si o durata lunga de viata a pomilor nostri.

Pentru a fi capabili sa executam toate operatiunile pomicole intr-un timp cat mai scurt, intr-un mod cat mai profesionist dar si in deplina siguranta, vom avea nevoie de anumite materiale, special concepute pentru a ne usura munca. Iata care sunt categoriile de echipamente pe care orice pomicultor ar trebui sa le detina.

1) Ustensile de toaletare a pomilor fructiferi

Toaletarea pomilor este cea mai importanta lucrare din livada dar si cea mai mare consumatoare de timp. Pentru o rodire corespunzatoare dar si pentru o dezvoltare corecta a coroanelor, pomii vor trebui ajutati, prin anumite taieri tehnologice.

Cea mai importanta unealta pentru aceasta operatiune este fierastraul de pomicultura, care este special conceput pentru a executa taieturi fine, precise si foarte netede, cu rolul de a preveni deteriorarea pomului. Alte unelte de toaletare importante sunt: cutitul pentru altoi, rindea pentru curatarea trunchiului, foarfeca pentru indepartarea omidelor sau cosorul pentru altoit.

2) Echipament de protectie

Chiar daca multi pomicultori nu fac o prioritate din achizitionarea unui echipament de protectie de calitate, acest aspect este extrem de important atat pentru noi insine, cat si pentru persoanele care intreprind lucrari in interiorul livezii noastre.

Pe langa riscul extrem de mare la care ne expunem, nepurtarea echipamentului de protectie reprezinta si o incalcare a legii, care se pedepeste extrem de aspru si care poate atrage sanctiuni atat pentru angajat cat si pentru angajator. Un echipament complet de protectie trebuie sa contina casca de protectie, incaltaminte antiaderenta cu bombeu metalic, manusi de protectie si o salopeta impermeabila. Gasim aici mai multe informatii despre echipamente de protectie dar si cateva oferte pentru a alege  o masina de brodat, extrem de utila pentru particularizarea echipamentului de protectie si nu numai.

3) Aparate pentru stropit

In general, o afacere pomicola nu presupune foarte multe riscuri insa daunatorii pot aparea oricand si de aceea trebuie sa fim pregatiti sa-i inlaturam cat mai rapid. Pentru o livada de dimensiuni medii, un aparat de stropit manual este extrem de recomandat. Cu un rezervor generos, un astfel de dispozitiv ne va ajuta sa aplicam cu usurinta erbicidele si pesticidele, intr-un timp relativ scurt si fara prea mare efort.

In cazul in care detinem o livada de mari dimensiuni sau pur si simplu dorim sa ne scurtam timpul petrecut cu aplicarea de insecticid/ erbicid, va trebui sa ne orientam spre un aparat pentru stropit automat. Acest aparat functioneaza printr-o simpla apasare de buton si este mult mai precis.

4) Echipamente pentru intretinerea solului

In pomicultura, intretinerea solului este extrem de importanta, iar lucrarile intreprinse au rolul de a inlatura buruienile, de a afana suprafata si de a preveni aparitia crustei. De obicei, aceste lucrari se intreprind atat pe intervalele dintre randuri cat si la nivelul pomului.

Pentru rezultate cat mai bune dar si pentru un timp de executie cat mai scurt, motocultorul este cea mai indicata solutie de intretinere a solului. Ofertele variate existente pe piata dar si preturile competitive ne pot permite sa gasim un model extrem de performant la un pret accesibil. Pentru interventii la nivelul pomului, in special atunci cand acesta este puiet, recomandam folosirea unei sapatori, pentru a preveni deteriorarea sa.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE