Spre deosebire de alte culturi agricole, o livada de pomi reprezinta o investitie pe termen lung, care poate oferi o productie semnificativa pentru multi ani, odata ce plantatia va rodi (3-4 ani de la plantare). Cu toate acestea, pentru a obtine cele mai bune rezultate, infiintarea unei livezi de pomi fructiferi presupune o mare atentie la detalii.
Pe langa alegerea soiului/soiurilor pe care urmeaza sa le plantam, terenul in care urmeaza sa constituim cultura poate face diferenta intre o livada de succes si o livada mediocra, in care nu vom obtine niciodata productii insemnate, indiferent de ce lucrari intreprindem.
Un teren bine ales va asigura pomilor sursa necesara de nutrienti, le va facilita accesul la lumina soarelui si ii va alimenta cu necesarul de apa. Iata cum putem gasi terenul perfect pentru a planta viitoarea noastra livada de pomi fructiferi:
Selectarea pozitiei geografice a viitoarei livezi
Inainte de a intreprinde orice analiza amanuntita a terenului, va trebui sa efectuam zonarea, adica alegerea locatiei geografice in care ne vom amplasa livada. In aceasta etapa, este extrem de important sa ne folosim de toate informatiile pe care le putem obtine si sa le cautam in toate sursele disponibile.
In primul rand, terenul trebuie sa fie ferit de vantul puternic, sa nu prezinte potential de inghet si sa nu fie situat in pante cu o inclinatie mai mare de 20%. Exceptie de la aceasta regula se poate face atunci cand pantele sunt uniforme. Pentru cele mai bune rezultate, este bine ca terenul sa fie in vecinatatea unei surse naturale de apa.
Lucrari de pregatire a terenurilor
Dupa ce am selectat terenul pe care urmeaza sa plantam pomii fructiferi, este momentul sa il pregatim pentru plantarea propriu-zisa. Primul pas este curatarea terenului si eliminarea oricaror resturi vegetale dar si anumite trunchiuri de copaci taiati sau radacini.
Dupa ce terenul este curatat, putem trece la cel mai important proces si anume desfundarea terenului. In functie de dimensiunea viitoarei noastre livezi, acest proces poate fi inlocuit cu o aratura, adanca de aproximativ 25 de centimetri. Cu aceasta ocazie, vom putea elimina toate resturile vegetale din sol si vom putea observa daca solul este infestat cu daunatori. In acest caz va trebui sa aplicam insecticide, cu cel putin o luna inainte de plantarea pomilor.
Delimitarea terenului
O livada, oricat ar fi de profitabila, va avea nevoie la un moment-dat de anumite lucrari si procedee speciale, menite sa-i asigure o productivitate continua. De aceea, este extrem de important sa ne asiguram suficient spatiu de manevra in interiorul livezii si sa avem in vedere ca atat lucrarile de intretinere cat si culegerea fructelor sunt simplificate daca livada noastra este bine organizata.
Cea mai eficienta metoda de organizare a livezii este prin crearea de parcele, mari de aproximativ 500 de metri fiecare, intre care sa existe o cale de acces suficient de larga incat sa permita transportul cu usurinta a fructelor si a eventualelor utilaje agricole (daca este cazul). Tot in acest moment va trebui sa ne gandim si la distantele de plantare dintre pomi, in functie de soiul fiecaruia.
Sapatul gropilor
Ultima procedura necesara in pregatirea solului este crearea gropilor necesare pomilor. In mod normal, daca plantam pomii primavara, saparea gropilor trebuia facuta de toamna trecuta, insa putem sa le sapam si cu 3-4 saptamani inainte de plantarea efectiva a pomilor.
Pentru livezile de pomi care nu necesita o distanta foarte mare intre ei (ex: visin, mar, etc.) putem sa inlocuim sapatul gropilor cu santuri adanci de aproximativ 50 de centimetri si suficient de largi incat sa cuprinda radacinile puietilor (aprox. 80×80 cm). Dupa ce plantam pomii, este important ca solul scos sa fie pus inapoi in acelasi fel in care a fost scos cand a fost sapata groapa (pentru a distribui uniform substantele nutritive).