zmeura

Patru echipamente utile in orice sera, pentru o recolta de invidiat

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

O sera reprezinta modalitatea perfecta de a ne creste productivitatea in agricultura, fie ca o vom folosi pentru legumicultura sau pentru cultivarea florilor. Cu o sera bine pusa la punct, vom putea beneficia de conditii ideale de gradinarit pe tot parcursul anului, ba chiar si in iernile mai blande.

Fie ca o vom folosi in scop personal sau comercial, o sera se va dovedi intotdeauna o sursa viabila de legume proaspete si sanatoase, dezvoltate mult mai rapid decat intr-o gradina clasica. Mai mult, intr-un astfel de spatiu protejat, putem obtine doua sau chiar trei recolte pe an, pentru o multitudine de soiuri de legume, cu o investitie rezonabila si fara riscuri foarte mari.

Totusi, pentru a obtine cele mai bune rezultate si pentru a fi siguri ca atat plantele cat si sera vor fi ferite de orice fenomene negative, vom avea nevoie de anumite accesorii. Principalele echipamente necesare sunt legate de intretinerea solului aferent serei, irigarea plantelor, asigurarea unei temperaturi optime in interiorul serei dar si de protejarea propriu-zisa a serei.

1) Plasa antigrindina

Fie ca este conceputa din sticla sau policarbonat, sera si plantele din interiorul sau pot fi distruse cu usurinta in caz de expunere la grindina, iar uneori paguba poate fi totala. In aceste conditii, o plasa antigrindina se poate dovedi o investitie extrem de inteligenta, care ne poate scuti de foarte multe cheltuieli suplimentare.

Mai mult, o plasa antigrindina are si efect de umbrire, protejand plantele din sera de razele prea puternice ale soarelui dar si de razele ultraviolete. In mod normal, un sistem antigrindina va functiona fara probleme pentru cel putin cinci ani, datorita rezistentei sale mecanice.

2) Un sistem de incalzire

Intr-o sera, lumina si caldura sunt distribuite intr-un mod mult mai eficient catre plante si din acest motiv, culturile de sera se dezvolta mult mai rapid, uneori chiar si bianual. Cu toate acestea, intr-o iarna friguroasa, plantele din sera nu vor mai putea rodi, nu din cauza lipsei luminii ci din cauza temperaturilor scazute.

In aceste conditii, cresterea temperaturii din interiorul serei este extrem de importanta, in special atunci cand temperaturile au scazut rapid si intreaga recolta ar putea fi compromisa. Cu un sistem de incalzire corespunzator vom putea avea control total asupra temperaturii din sera, asigurandu-ne ca plantele noastre se vor dezvolta in cele mai bune conditii. Acest site ne pune la dispozitie o serie de aeroterme si cazane pentru incalzire cu combustibil.

3) Motosapa

Motosapa este unealta principala a unui gradinarit modern, inclusiv atunci cand vine vorba de administrarea unei sere. Motosapa moderna, fie ca este vorba despre un model pe benzina/motorina sau unul electric, poate asigura o productivitate crescuta si avand o eficacitate energetica mai mult decat multumitoare.

Motosapa poate substitui o mare parte din uneltele clasice folosite de regula in cultura plantelor, si poate indeplini cu succes munci agricole precum: grapat, insamantat, plivit, maruntirea terenului sau chiar arat, pentru terenurile mai moi. Modelele cu aderenta crescuta si cu un motor de peste 10 CP pot asigura o aratura eficienta in orice tip de sol, insa acestea intra in categoria utilajelor profesionale si sunt mult mai costisitoare.

4) Un sistem de irigatii

Cele mai multe legume crescute in sere vor avea nevoie de foarte multa apa, si din aceasta cauza, un sistem de irigatii bine pus la punct nu trebuie sa ne lipseasca. Pentru o sera sau un solariu, specialistii recomanda utilizarea unui sistem de irigare prin picurare . Un astfel de sistem asigura o irigare mult mai economica si mult mai eficienta.

Mai mult, un astfel de sistem va asigura o irigare uniforma a plantelor, nu va permite acumularea apei pe frunze si poate fi folosit pentru administrarea de fertilizanti sau alte substante benefice plantelor, odata cu apa. Un sistem de irigatii prin picurare presupune un efort minim, atat pentru instalarea cat si pentru administrarea sa.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE