Produsele bio au parte de o crestere spectaculoasa de la an la an pe plan european si mondial, in ciuda faptului ca, in acest moment, nu domina piata alimentelor.

Potrivit unui raport realizat de Institutul de Cercetare pentru Agricultura Organica si publicat in anul 2016, piata produselor bio, la nivel de consum, a ajuns deja la suma de 26 de miliarde de euro. Iar daca privim spre Uniunea Europeana, aici Germania, Franta, Marea Britanie si Italia reprezinta cele mai importante tari consumatoare de produse organice. Acest fenomen s-a extins insa si in Romania, care reuseste sa atraga tot mai multi consumatori de la an la an si reuseste sa trimita spre export cantitati tot mai mari de alimente bio, spre avantajul producatorilor din tara noastra.

6 mari avantaje ale produselor bio:

1. Un gust unic

Cu certitudine, produsele organice au marele avantaj al gustului unic pe care fiecare producator in parte il poate oferi prin metodele proprii de conservare. Spre exemplu, o afumatoare poate fi calea cea mai simpla pentru orice fermier pentru a pastra carnea si lactatele pentru o perioada mai lunga de timp si pentru a le da o aroma speciala. Cu cateva instructiuni pentru construirea unei afumatoare, orice gospodar poate apela la aceasta metoda excelenta pentru a obtine un produs mai gustos, mai aratos, dar si mai putin expus la alterare.

2. Piata produselor bio, o oportunitate pentru orice fermier

Potrivit Ziarului Financiar, piata produselor bio din Romania s-a ridicat, in 2017, la peste 250 de milioane de euro, 80% din productie mergand in principal spre export. Pentru orice fermier roman, piata produselor bio poate fi un pas bun spre dezvoltare. Mai mult, produsele bio pentru consum propriu pot fi o abordare mai sanatoasa in privinta alimentatiei.

3. Hrana bogata in nutrienti de calitate

Potrivit unui studiu realizat in anul 2008, mancarea bio este mult mai bogata in nutrienti de calitate, spre deosebire de cea produsa pentru consumul in masa si acest lucru in principal datorita faptului ca alimentele bio nu sunt la fel de procesate.

4. E o investitie profitabila pe termen lung

Desi pasii de inceput pot fi destul de costisitori in productia alimentelor bio, pe termen lung aceasta investitie poate deveni profitabila pentru un producator din Romania. Piata de export este deschisa produselor romanesti de calitate, iar o afacere cu produse bio se poate transforma rapid intr-un succes financiar. Mai mult, un astfel de business poate ajuta enorm si comunitatea locala, printr-o infuzie mai mare de capital din exterior, pentru o productie mai mare.

5. Mancare curata, fara chimicale

Alimentele bio au un efect benefic si in privinta consumului propriu, atunci cand vorbim despre o gospodarie mica. Eliminarea pesticidelor, ierbicidelor si hormonilor de crestere din procesul de productie al alimentelor bio va face diferenta intotdeauna in privinta calitatii mancarurilor.

6. Fara un impact negativ asupra mediului inconjurator

Productia alimentelor bio implica si un proces tehnologic mai simplu, fara sa dauneze mediului inconjurator, aceste produse nefiind expuse in niciun moment iradierii.

Pentru un fermier, alimentele bio pot deveni o sursa extraordinara de hrana de calitate pentru gospodarie, dar si pentru comunitatea locala, si o potentiala afacere care poate aduce mai multa prosperitate mediului si regiunii.

Sursa foto: Shutterstock / Copyright: Tish1

Print Friendly