De ce avantaje se bucura fermierii care s-au asociat intr-o cooperativa

Facebook
Twitter

Cooperativa agricola Lunca Somesului Mic, infiintata in 2013 la initiativa a 16 producatori agricoli din comuna Apahida, judetul Cluj, a reusit sa devina repede un reper in agricultura romaneasca. Chiar daca si ei au fost sceptici la inceput, fermierii clujeni au descoperit ca prin intermediul asocierii au posibilitatea sa beneficieze de multe avantaje decat daca ar lucra singuri pamantul.

„Agriculturii au fost destul de sceptici cand au auzit prima data de asociere. Fiind mai multi, automat aveai mai multe pareri despre cum ar trebui facute lucrurile. A fost dificil pana am ajuns la un consens, insa am reusit in cele din urma, povesteste Ciplea Claudiu Sorin, vicepresedintele cooperativei Lunca Somesului Mic, in cadrul unui film de prezentare postat pe site-ul MADR.

Cel mai mare avantaj in urma asocierii este fara indoiala capacitatea de a intra in relatii comerciale cu marile lanturi de magazine. De asemenea, pe langa acest lucru, fermierii dintr-o cooperativa pot obtine discounturi importante la seminte, ingrasaminte sau pesticide si pot folosi in comun utilajele agricole.

„Am fost convins sa ma alatur cooperativei in primul rand de desfacerea marfii. Ne-am gandit ca este o cooperativa, care automat va avea un manager, acesta ocupandu-se cu vanzarile. Asa m-am decis sa fiu chiar unul dintre membrii fondatori. Un alt lucru care m-a facut sa ma alatur unei cooperative a fost ca ne putem ajuta intre noi, atat cu sfaturi, dar si cu utilaje specifice agriculturii. Unde sunt doi, puterea creste”, afirma Telecan Radu, unul dintre membrii fondatori ai cooperativei.

De asemenea, Radu Bot, directorul de vanzari al Cooperativei Agricole Lunca Somesului Mic, afirma in cadrul filmului de prezentare ca agricultorii romani sunt bine vazuti in supermarketuri. „Produsele romanesti sunt foarte cautate de magazine si de consumatori. Sansa fermierilor mici, pentru a-si vinde produsele catre lanturile de magazine, este asocierea”, spune Radu Bot.

Zona de desfasurare a Cooperativei Agricole Lunca Somesului Mic cuprinde bazinul legumicol Somesul Mic: comuna Apahida si Jucu.

Ministerul Agriculturii lucreaza in prezent la un proiect de lege pentru a stimula formarea de cooperative. Astfel, fermierii care se asociaza ar putea beneficia de reducerea impozitului pe profit cu 20% timp de 5 ani, dar si de scutirea de impozit pe proprietate (teren, animale, utilaje etc) care se folosesc in comun.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE