In fiecare an, europenii consuma produse bio in valoare de peste 20 de miliarde de euro. Pe aceasta piata, in continua crestere, Romania nu ocupa pentru moment un loc prea important, insa mancarea bio incepe sa devina, chiar si pentru romani, o alternativa la produsele industriale, tratate cu pesticide, care ne pun deseori sanatatea in pericol.

Ce este pana la urma mancarea bio si de ce ar trebui sa o consumam? Daca ar fi sa sintetizam raspunsul la aceasta intrebare am putea spune ca produsele organice sunt cele crescute fara utilizarea substantelor chimice sau a aditivilor industriali. Desi agricultura ecologica implica niste costuri mai mari decat cea traditionala, produsele obtinute, chiar daca sunt mai scumpe, au un continut nutritiv mult mai mare decat alimentele conventionale. Iata zece motive pentru care ar trebui sa consumam tot mai des mancare sanatoasa.

1. Fara indoiala, un motiv deosebit de important pentru care ar trebui sa alegem mancarea bio este ca produsele agro-alimentare obisnuite contin reziduuri de pesticide, care pot fi daunatoare pentru organismul uman in timp. Potrivit unui studiu britanic, nu mai putin de 46% din produsele traditionale contin reziduuri de pesticide. Aceste valori cresc de la an la an. De exemplu, in 2003, acest procent era de 25%, conform organizatiei „Pesticide Action Network” (2003).

2. Numeroase cercetari indica faptul ca produsele toxice cu care sunt stropite culturile conventionale pot sta la baza declansarii unor boli deosebite de grave, printre care si cancer. De exemplu, Agentia de Protectie a Mediului din SUA (EPA) estimeaza ca 60% dintre erbicide, 90% dintre fungicide si 30% dintre insecticide de pe piata pot fi „potential cauzatoare de cancer”. Nu trebuie sa uitam ca si Organizatia Mondiala a Sanatatii a informat in mod oficial ca unul dintre cele mai importante erbicide, „RoundUp”, conduce „probabil” la cancer. De asemenea, un studiu realizat de Scoala de Sanatate Publica de la Harvard a constatat o crestere cu 70% a incidentii bolii Parkinson la persoanele expuse la pesticide.

3. Aproape 80% din semintele modificate genetic sunt proiectate sa isi produca singure propriile pesticide. Acest lucru inseamna ca utilizarea substantelor chimice nu se realizeaza doar in locuri punctuale, afectate sau pe cale sa fie afectate de daunatori, ci asupra intregii recolte. Unele cercetari au aratat ca produsele traditionale, crescute cu astfel de seminte, au capacitatea sa produca in continuare pesticide, pentru a se „autoapara”.

4. Produsele si mancarea bio nu contin neurotoxine – niste toxine deosebit de daunatoare pentru creier si pentru celule nervoase, care fac parte din categoria organofosfatilor. Aceste produse toxice au fost folosite ca arme in timpul Primului Razboi Mondial, ulterior industria adaptandu-le pentru combaterea daunatorilor din agricultura.

5. Avand in vedere riscul crescut pentru sanatate al alimentelor traditionale, este important sa includem mancarea bio in alimentatia unui copil, organismul acestuia fiind mult mai sensibil la substantele toxice continute de produsele industriale. In acest sens, o cercetare a Universitatii din Washington a aratat ca in sangele copiilor de 4 ani, care au consumat mancare bio inca de la primii ani de viata, s-au regasit cu pana la 6 ori mai putine reziduuri toxice decat in sangele copiilor care au fost alimentati cu produse obisnuite. In cadrul studiului se precizeaza ca ambele grupe de copii au fost crescute in medii cu o concentratie identica de poluare.

6. De asemenea, in multe studii ale organizatiilor independente se demonstreaza ca mancarea organica este mult mai bogata in nutrienti decat cea traditionala. De exemplu, produsele bio contin o cantitate mult mai mare de vitamina C, antioxidanti, cat si minerale precum calciu, fier, crom si magneziu.

7. Un alt aspect important este ca alimentele si productia ecologica sunt singurele variante prin care se poate face o agricultura durabila. In foarte multe tari, agricultura moderna, care foloseste intensiv substante daunatoare mediului, precum erbicide sau pesticide, au condus la deterioarea pternica a solului. Tot din acest punct de vedere se poate mentiona ca pesticidele se afla la baza poluarii surselor primare de apa pentru numerosi oameni care locuiesc in mediul rural. Astfel, cumpararea si consumarea produselor organice ajuta la reducerea poluarii.

8. Si din perspectiva fermierilor care aleg sa cultive in regim bio, lucrurile par promitatoare si intr-o continua evolutie. Cele mai intinse suprafete agricole ecologice se regasesc in judetul Tulcea, acolo unde sunt cultivate peste 35.000 de hectare de culturi bio. Chiar daca profitul vine putin mai greu, acesta nu este unul lipsit de importanta. In general, un fermier cu o cultura ecologica poate castiga cu circa 40% mai mult la vanzare. In Romania, se estimeaza ca exista circa 300.000 de hectare cultivate in regim bio. In Romania, vanzarile de produse bio se ridica la circa 80 de milioane de euro, anual.

9. Desi in Romania se produc alimente bio si mancare sanatoasa, majoritatea acestor produse (70% – 80%) iau din pacate calea exportului. In schimb, in tara noastra sunt importate frecvent produse agro-alimentare cu reziduuri de pesticide, uneori chiar si peste limita admisa.

10. De asemenea, si cei care doresc sa porneasca propria afacere se pot gandi la agricultura ecologica, mai ales ca aceasta este sprijinita cu punctaje suplimentare la accesarea fonduri europene.

Este asadar important sa includem macar in alimentatia noastra si produse 100% bio, care sa ne ajuta sa ne mentinem cat mai sanatosi. Prin acest lucru ne oferim singuri un beneficiu extrem de important, dar, de asemenea, contribuim si la sprijinirea fermierilor care aleg sa produca mancare sanatoasa.

Share on Facebook