Subventiile pentru agricultura ecologica variaza in acest an de la 78 de euro pana la 620 de euro pe hectar, in functie de tipul de cultura pe care il au fermierii, a anuntat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, in cadrul Forumului Economic „Investitiile italiene in Romania: un parcurs european in economia globala”, organizat de Ambasada Italiei la Bucuresti, impreuna cu Agentia Italiana pentru Comert Exterior, Cofindustria Romania si Camera de Comert Italiana.

„Referitor la sprijinul acordat agriculturii ecologice prin PNDR 2014-2020, ministrul Irimescu a aratat ca acesta se situeaza intre 78 si 620 euro /ha/ an in functie de tipul de cultura si vizeaza atat operatiunile realizate in vederea conversiei la agricultura ecologica (submasura 11.1), cat si cele pentru mentinerea certificarii in agricultura ecologica (submasura 11.2)”, conform unui comunicat MADR.

Mai exact, agricultorii romani pot accesa subventii speciale pentru agricultura ecologica prin Masura 11 din PNDR, in cadrul careia exista 6 pachete disponibile, potrivit documentelor informative APIA.

  • Culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutret) – conversie (293 €/ha/an); certificat (218 €/ha/an)
  • Legume – conversie (500 €/ha/an); certificat (431 €/ha/an
  • Livezi – conversie (620 €/ha/an); certificat (442 €/ha/an
  • Vii – conversie (530 €/ha/an); certificat (479 €/ha/an)
  • Plante medicinale si aromatice – conversie (365 €/ha/an); certificat (350 €/ha/an)
  • Pajisti permanente – sub-pachetul 6.1 – conversie (124 €/ha/an); certificat (111 €/ha/an)
  • Pajisti permanente – sub-pachetul 6.2 – conversie (87 €/ha/an); certificat – 78 €/ha/an

Ministrul Achim Irimescu a subliniat importanta investitiilor italiene in Romania, acestea ridicandu-se in anul 2015 la 13,6 miliarde euro, evolutia din primele luni ale anului 2016 confirmand continuarea trendului pozitiv al relatiilor economice dintre cele doua state.

De asemenea, seful MADR a salutat investitiile italiene in agricultura ecologica din Romania, aratand eficienta acestei practici agricole prin prisma raportului cost-beneficiu care conserva resursele naturale si mediul si, in acelasi timp, asigura o valoare adaugata mare a produselor eco, prin standardele stricte de certificare si calitatea extraordinara a acestora.

Share on Facebook