Dorin Dogar, Ecofruct: Ar trebui subventionat produsul ecologic realizat de fermier, nu suprafetele acestuia

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Subventiile acordate de Ministerul Agriculturii pentru agricultura ecologica ar trebui sa fie oferite pentru produsele realizate de fermier, si nu pentru suprafetele pe care acesta le are inregistrate in sistem ecologic, este de parere Dorin Dogar, directorul Ecofruct, companie care exporta anual peste 1.500 de tone de fructe și legume bio.

„Subventiile acordate pentru agricultura ecologica nu sunt foarte echitabile, dupa parerea mea. Eu consider ca ar trebui subventionat produsul care este valorificat direct, proaspat, pentru consumator, si nu suprafetele de teren, de unde obtinem mai degraba fan ecologic, mai mult decat ne trebuie. Acesta este adevarul, noi suntem cel mai mare producator de fan ecologic, pe care nu-l cumpara nimeni. Dar se subventioneaza. Nu cred ca este normal”, a declarat Dorin Dogar, pentru StiriAgricole.ro.

Un exemplu in acest sens oferit de directorul companiei Ecofruct este cel al unui apicultor, care nu primeste nicio subventie, desi produsul sau, mierea ecologica, este vanduta la export.

„De exemplu, un apicultor care produce miere ecologica, pe care o vinde in export, iar in tara intra euro sau dolari dupa urma lui, nu are nicio subventie pe miere. Dar pe fanul ecologic avem o gramada de bani subventie. Este o mare nemultumire pe care o avem. Subventia trebuie primita de fermierii care vin cu tomate, castraveti ecologici in Bucuresti, ca sa poata manca oamenii cat mai sanatos”, mai spune Dorin Dogar, seful Ecofruct, pentru StiriAgricole.ro.

Fermierii inregistrati in sistemul de agricultura ecologica primesc de la APIA subventii de 500 euro/ha/an pentru legume, pentru livezi – 620 euro/ha/an, vii – 530 euro/ha/an, culturi agricole pe terenuri arabile – 293 euro/ha/an, plante medicinale si aromatice – 365 euro/ha/an, iar pentru pajisti permanente – 124 euro/ha/an.

Intr-un articol anterior, directorul Ecofruct si-a exprimat parerea cu privire la fructele care le-ar putea aduce profit garantat fermierilor, daca aleg sa le cultive in regim ecologic. In 2014, compania Ecofruct a exportat circa 300 de tone de afine bio, in special in Germania. La nivel national, Romania a exportat anul trecut aproximativ 1.500-1.800 de tone de afine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE