Una dintre cele mai moderne ciupercarii din estul Europei se afla in comuna Nusfalau, judetul Salaj, locul in care peste 300 de angajati produc, lunar, mai bine de 800 de tone de ciuperci champignon si pleurotus, o buna parte dintre ele ajungand la export.

Dupa ce a catigat bani muncind in Ungaria, Nemeti Gergely, in varsta de 42 de ani, a pus pe picioare, acum 12 ani, una dintre cele mai moderne ciupercarii din Europa, intr-un moment in care romanii se fereau aproape sa consume aceste produse, crezand ca sunt toxice. Incet, dar sigur, proprietarul companiei Boglar Champ a reusit sa-si convinga clientii ca ciupercile produse de el nu doar ca nu sunt otravitoare, dar sunt cultivate si in regim ecologic. Acum, Nemeti Gergely se poate mandri ca ciupercaria sa produce circa 80% din consumul intern.

„Pana acum pot spune ca am investit peste 7 milioane de euro in ciupercarie. Am inceput insa cu fonduri proprii si cu un credit de 100.000 de euro. Am cumparat atunci o hala de 2.000 de mp la Nusfalau, acum avem patru hale de aproape 8.000 de metri patrati. Producem saptamanal circa 200 de tone de ciuperci, le vindem preponderent in tara, dar si exportam, 5-10%, in Italia si Ungaria, adica saptamanal undeva la 80 de tone. Uneori insa sunt si momente mai proaste si exportam doar 15-20 de tone”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Nemeti Gergely, proprietarul ciupercariei Boglar Champ.

Proprietarii fermei din Salaj primesc pentru un kilogram de ciuperci vandut intre 2 lei si 7 lei, cele mai mari preturi fiind obtinute din export. Cu ajutorul profitului, Nemeti Gergely a reusit sa isi doteze ciupercaria cu cele mai moderne tehnologii. In cadrul fermei nu se folosesc deloc substante chimice, chiar si dezinfectarea halelor fiind facuta cu aburi.

„Totul este automatizat. De oriunde din lume, de unde am acces la internet, pot vedea tot ce se intampla. Dispunem de exemplu de sistem automat de stropit pentru ciuperci. Se regleaza automat, dupa anotimp. De asemenea, avem si un depozit frigorif performant. Avem nevoie foarte mare de asa ceva, deorece ciuperca trebuie pastrata cat mai aproape de 0-2 grade. De asemenea, dupa ce ai cules-o trebuie racita la un grad, in maxim o ora. Ciuperca trebuie vanduta intr-o zi. Daca nu se vinde, se deterioreaza si o aruncam. Noi cultiva ciuperci pe o suprafata de circa 4 hectare”, povesteste Nemeti Gergely.

O nemultumire a proprietarului Boglar Champ este ca in Romania certificarile bio se realizeaza foarte greu, deoarece exista prea putini oameni specializati in acest domeniu.

„Nu prea exista cine sa certifice bio ciupercile la noi, pentru ca acum de-abia invata despre acest lucru. Daca vreau sa fac certificare bio, pur si simplu nu se poate, deoarece nu avem capacitate in tara aceasta, ca nu stie nimeni ce are de facut, asta o spun din experienta mea. Suntem nevoiti sa riscam mult”, mai spune Nemeti Gergely.

In prezent, compania lui Nemeti Gergely are 340 de angajati. In viitor, proprietarul Boglar Champ doreste sa investeasca intr-o fabrica moderna de compost.

 

Share on Facebook