Cu banii stransi in Statele Unite, un fermier din Harghita s-a intors in tara cu dorinta de a pune bazele unei ferme de bibilici. Dupa ce a cumparat 1.000 de pasari, bolile si daunatorii l-au lasat fara mai bine de jumatate din efectiv. S-a gandit de mai multe ori daca merita sa incerce din nou. A fost la un pas sa renunte la tot, dar si-a pastrat increderea in el. Acum detine singura ferma ecologica de bibilici din Estul Europei.

„Aici la noi in Tarnavita (jud. Harghita) sunt multi cultivatori de cartofi. Bibilica este singura pasare care mananca gandacul de Colorado. Asa m-am gandit ca as putea sa duc pe camp bibilicile si sa-i ajut pe producatori sa aiba un produs ecologic. Numai ca totul functioneaza pana cand dau drumul in camp bibilicilor. Sa le aduni e mai greu, aproape imposibil. De aceea a cazut aceasta varianta, insa a ramas bibilica”, spune Robert Baricz, pentru StiriAgricole.ro.

Invetitia totala pe care a realizat-o fermierul din Harghita se ridica la circa 50.000 de euro. Chiar daca in prezent se bucura de mult succes, inceputul a fost unul presarat cu multe obstacole pentru fermierul din Harghita.

„Am inceput cu 1.000 de bibilici, insa din lipsa medicilor veterinari am pierdut primul efectiv. Am stat pe ganduri, ma gandeam sa las totul la o parte, dar am avut incredere in mine si am pornit la drum inca o data cu un efectiv mai mic. Acum pot spune ca am luat o decizie foarte buna”, mai spune Robert Baricz.

In prezent, fermierul din Harghita detine un efectiv de 350 de bibilici. Pentru a creste cu adevarat ecologic, pasarile au posibilitatea sa umble intr-un tarc deschis, in aer liber, fiind hranite doar cu furaje, lucerna si grau, insa uneori si cu frunze de salcam.

„Bibilicile sunt intr-un tarc deschis, afara. Fac ce vor. Le hranesc cu furaj pentru gaini ouatoare, lucerna apoi grau sau porumb. Ca sa depuna oua, bibilica necesita un grad de proteina mai ridicat decat celelalte pasari. De asemenea le mai dau cu lucerna si frunze de salcam, deoarece sunt foarte hranitoare pentru gainile ouatoare”, afirma Robert Baricz.

Succesul de care se bucura Robert Baricz se bazeaza intr-o mare masura si pe capacitatea acestuia de a dezvolta un lant complet de distributie, incepand cu simpla crestere a bibilicilor si ajungand la comercializarea produsului procesat.

„Eu am facut un tur complet. Am nucleul de pasari, acesta depune ouale. Dupa aceea eu le pun in incubatorul propriu. Scot puisorii pe care ii aduc inapoi la ferma. Aici cresc si dupa ce au ajuns la greutatea de taiere ii duc la un abator autorizat. Apoi, materia prima o duc intr-o fabrica de conserve unde, conform cerintei mele, se produce pateul organic de bibilica. Iau apoi produsul de la fabrica si il comercializez”, mai spune Robert Baricz.

In viitor, Robert Baricz doreste sa isi extinda si mai mult ferma ecologica de bibilici, mai ales in conditiile in care produsul sau este cautat in toate magazinele din Harghita, precum si din alte judete ale tarii.

Share on Facebook