Subventii APIA. Cati fermieri au reusit sa depuna cererile unice de plata fara penalizari

Facebook
Twitter

Peste 900.000 de cereri unice de plata au fost inregistrate la centrele APIA din intreaga tara pana la termenul limita de depunere fara penalizari, respectiv 15 iunie, procentul fiind de circa 90 % comparativ cu anul trecut. Ziua de luni a fost una infernala pentru functionarii APIA, deoarece, ca si in alti ani, fermierii au venit pe ultima suta de metri. Mai mult decat atat, in unele centre locale APIA s-a lucrat inclusiv noaptea, pentru ca toti agricultorii sa isi poata depuna cererile unice de plata.

„Va pot spune ca luni dimineata eram din punct de vedere al numarului total de cereri inchise si digitizate in sistemul informatic undeva la 848.000 de cereri, pentru o suprafata de 8,8 milioane de hectare. Ritmul de depunere este de circa 40.000 de cereri pe zi. Daca tinem cont ca unii functionari vor lucra si in timpul nopti vom ajunge la un procent 88%-90% de depunere, comparativ cu datele de anul trecut care includ si cererile depuse in perioada cu penalitati”, a declarat seful APIA, Mihai Putintei, pentru StiriAgricole.ro.

Anul anterior au fost depuse la centrele APIA 1,027 milioane de cereri eligibile la nivel national, pentru o suprafata de 9,8 milioane de ha.

Chiar daca ora de inchidere a sesiunii de depunere a fost stabilita la ora 24, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat, luni, in cadrul unei conferinte, ca majoritatea functionarilor din Centrele judetele APIA vor ramane la serviciu inclusiv in timpul noptii, pentru a permite tuturor fermierilor prezenti sa isi poata depune cererile unice de plata.

„Este un efort administrativ deosebit. De 6-7 saptamani se lucreza si sambata si duminica. In prima perioada de sesiune pentru depunerile cererilor nu a fost o aglomeratie foarte mare, nu s-a respectat programarea. Din pacate multi fermieri s-au inghesuit in ultima perioada. Functionarii vor sta si noaptea. Aceasta ingrasare a porcului de Craciun este o practica prin care nu vor avea de suferit doar angajatii APIA, ci si fermierii, care nu vor putea depune toti cererile pana la termenul limita fara penalizari”, a mai spus Mihai Putintei, pentru StiriAgricole.ro.

De exemplu, in Suceava, centrele APIA din judet au fost luate cu asalt de fermieri, fiind necesara si interventia jandarmilor pentru mentinerea ordinii.

Cu toate acestea, cei care nu au reusit sa depuna pana pe data de 15 iunie cererile unice o mai pot face inca 25 de zile calendaristice, cu o penalizare de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE