Romania va propune prelungirea PNDR cu inca sase luni, pentru a mai atrage inca 400 milioane euro

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Romania va propune in cadrul sedintei Consiliului de Ministri de la Luxembourg prelungirea cu sase luni a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007-2013, prin cara tara noastra ar mai putea atrage inca 400 de milioane de euro din fonduri europene, a anuntat Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Maine (marti – n.r.) este Consiliul de Ministri de la Luxembourg si avem pe ordinea de zi un punct, propus de Romania, de a discuta in consiliu posibilitatea de a prelungi cu sase luni, pentru a atrage cat mai multe fonduri europene. De la 108% grad de contractare, am ajuns sub 100%, deoarece multe proiecte importante s-au reziliat, din cauza lipsei cofinantarii. Am putea salva inca 400 mil. de euro daca vom extinde cu sase luni”, a spus Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a participat, luni, la conferinta „Dezvoltarea satului romanesc continua”, in cadrul careia a anuntat noi masuri de finantare din PNDR 2004-2020.

Astfel, fermierii romani vor putea, de la 1 iulie, sa isi depuna proiectele pentru a beneficia de fonduri europene nerambursabile si pentru urmatoarele submasuri din PNDR 2014-2020:

„De la 1 iulie se va deschide masura dedicata investitiilor in exploatatiile pomicole cu o valoare de 75 de milioane de euro. Ministerul Agriculturii si-a propus sa reabiliteze prin aceasta masura o suprafata de 35.000 de hectare de livezi dintr- un total 170.000 de hectare la nivel national, din care jumatate sunt in declin. Prima alocare de 75 de milioane de euro va fi disponibila de la 1 iulie. Daca aceste sume vor fi consumate ele vor fi extinse pâna la total sumei de 350 de milioane de euro cât exista in total pe pomicultura’”, a declarat Daniel Constantin.

Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 are alocata o finantare europeana in valoare de 8,12 milioane de euro, la care se adauga si o cofinantare din bugetul de stat de 1,34 miliarde de euro, fondul total de investitii ajungand astfel la circa 9,5 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE