Prapad in agricultura. Liderii fermierilor sustin ca productiile vor scadea cu 50%

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Lipsa precipitatiilor din ultimele luni a afectat serios culturile de grau, porumb si floarea-soarelui din majoritatea judetelor. Fermierii sunt extrem de ingrijorati, deoarece se tem ca anul acesta nu vor putea sa obtina nici macar banii investiti. Ei spun ca productiile din acest an vor fi mici cu 40%-50% decat in 2014.

„Din luna aprilie si pana azi am avut doar 27 litri de precipitatii pe metru patrat. Saptamana aceasta, chiar daca am avut cateva ploi, au fost nesemnificative. Graul, orzul este uscat, nu este copt. Si zonele din Botosani, Bacau, Roman sunt afectate. Floarea Soarelui este undeva la 25 cm si deja are butonul floral format. Porumbul este tot la fel, la 25-30 cm, ca si dezvoltare. Automat, productiile vor fi mai mici cu cel putin jumatate fata de cele din 2014. Multi fermieri nici nu stiu cum vor face sa-si plateasca arenda. Situatia este cam tragica la noi”, spune Marian Topala, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli din Iasi, pentru StiriAgricole.ro.

O situatie asemanatoare se gaseste si in Braila, acolo unde nu mai plouat de doua luni.

„Graul sufera de lipsa de precipitatii, probabil ca o sa fie si mic. De asemenea, probleme grave sunt si la porumb si Floarea Soarelui. Cei care au semanat tarziu, au culturi compromise. In ceea ce priveste orzul, aceasta era cu bobul format cand s-a instalat seceta pedologica. Estimam ca productiile vor fi mai mici decat anul trecut cu cel putin 40%. Am avut mai si iunie fara precipitatii, ceea ce a reprezentat un dezastru pentru fermieri”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Costica Macelaru, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli din Braila.

In Mehedinti, seceta a facut ca porumbul sa rasara tocmai in aceste saptamani.

La noi de-abia acum rasare porumbul. Culturile sunt afectate foarte mult. Saptamana asta am avut prima ploaie, dupa mai bine de o luna jumatate. Graul si rapita s-au copt fortat. Productiile vor scadea cu pana la 50% fata de anul trecut. Nu cred ca vom reusi sa ne scoatem macar cheltuielile anul acesta. Ne zbatem, ca asociatie, sa accesam fonduri europene pentru irigatii”, a declara, pentru StiriAgricole.ro, Cornel Stroescu, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli din Mehedinti.

De asemenea, si in Arad fermierii se lupta cu lipsa precipitatiilor, insa aici situatia culturilor pare sa fie una putin mai buna.

„Majoritatea fermierilor recolteaza in aceste zile orzul. Productiile de orz sunt bune, avem noroc ca am scapat de seceta cu el, tinand cont ca este o cultura mai timpurie. Graul si rapita sunt afectate de seceta. Consideram ca vom avea productii la aceste culturi cu 20% mai mici fata de anul trecut. In ce priveste porumbul, daca am avea o ploaie intr-o saptamana ar fi foarte bine, daca nu, vom avea si cu el probleme. Florea-Soarelui la fel”, declara, pentru StiriAgricole.ro, Ioan Andru, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli Agrara din Arad.

Conform prognozei agrometeorologice pentru perioada 19 iunie – 25 iunie, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in majoritatea zonelor de cultura ale tarii.

In cea mai mare parte a Olteniei, Transilvaniei, nord-vestul si sud-estul Munteniei, local in sudul Dobrogei, aprovizionare cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare.

In cultura de porumb, continutul de apa pe adâncimea de sol 0-100 cm, va inregistra valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Rezerva de umiditate din sol se va situa in limite satisfacatoare si local apropiate de optim, pe suprafete agricole extinse din Oltenia, Transilvania, local in nordul si sudul Munteniei, precum si in sud-vestul Dobrogei.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE