septembrie 23, 2021

Subventii APIA 2015. Cati fermieri au reusit sa depuna cererile unice de plata inainte de termenul limita de 15 iunie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Subventii APIA 2015. Centrele judetene APIA lucreaza la foc continuu pentru a primi toate cererile unice de plata, inainte de expirarea termenului de 15 iunie, data la care fermierii isi pot depune actele fara a fi penalizati. In unele centre judetene APIA se primesc peste 1.000 de cereri unice de plata pe zi.

„La nivelul judetului Galati am primit pana acum circa 17.800 de cereri, adica un procent de 78,97%. Anul trecut am avut 22.500 de fermieri. La cererile unice pentru suprafata, fermierii cu terenuri mari lasa pentru ultimele zile depunerea cererilor, asta ca sa nu apara suprapuneri. Cred ca sarim de 90% pana luni-marti. Probleme nu am avut, doar la cativa fermieri, primariile nu ofereau actele necesare, asa ca o echipa de consilieri a mers in teritoriu si le-a explicat autoritatilor ce acte trebuie sa dea, pentru ca fermierii sa isi poata depune cererile”, a declarat Alexandru Sintion, directorul APIA Galati, pentru StiriAgricole.ro.

In nord-vestul tarii, in Cluj si Mures mai exact, functionarii APIA lucreaza la foc continuu, reusind sa inregistreze intr-o zi chiar si 1.000 de cereri unice din partea fermierilor.

„Pana in prezent am reusit sa primim cereri de la 25.500 de fermieri, la intregul nivel al judetului Cluj. Anul trecut numarul celor care au depus cererea unica s-a ridicat la 37.800. Lucram tot mai mult in aceste ultime zile, pana la termenul limita, avem chiar si 1.000 de depuneri pe zi”, a declarat Ioan Merca, directorul executiv adjunct al APIA Cluj, pentru StiriAgricole.ro.

De asemenea, si la centrele judetene APIA din Mures aglomeratia devine tot mai mare, pe masura ce termenul-limita de 15 iunie se apropie.

„La nivelul judetului Mures avem pana acum peste 13.000 de depuneri, suntem la 50% cu suprafata, comparativ cu anul trecut. Fermierii mari, aproape jumatate, inca nu au ajuns. La suprafata sper sa ajungem undeva la 90%, cu toate vicisitudinile, sa le spun asa, prin care am trecut privind legislatia. Am avut o zi in care s-au inregistrat, la nivel de judet, si 1300 de cereri pe zi. Am stat si dupa ora 22.00. Nu au fost exclusi cei care au venit in afara programarii”, a declarat Ovidiu Daniel Savasca, directorul APIA Mures, pentru StiriAgricole.ro.

In Dolj, numarul fermierilor care au reusit sa depuna cererile unice este de peste 30.000, un procent de circa 60% comparativ cu cei care au depus anul trecut.

„Avem pana acum putin peste 30.000 de cereri depuse la Dolj. Putem sa spunem ca am depasit 50% in comparatie cu numarul de cereri de anul trecut, de 46.908. Au fost cateva probleme organizatorice pentru ca fermierii nu au inteles sa se prezinte conform programarii APIA. Multi s-au lasat pe ultima suta de metri. Sunt culoarele pline la centrele locale si centrul judetean APIA. Fizic nu cred ca ii mai putem primi pe toti pana la 15 iulie”, a declarat Dumitru Stroie, director executiv adjunct la APIA Dolj, pentru StiriAgricole.ro.

In ceea ce priveste judetul Vaslui, au fost inregistrate pana la data de 10 iunie peste 18.400 de cereri unice de plata, totalizand o suprafata de 265.982 de hectare. Din 451 fermieri cu exploatatii de peste 50 de hectare au reusit sa depuna cereri pentru subventii 185 de fermieri, pentru o suprafata totala de peste 50.000 de hectare, se arata intr-un comunicat APIA Vaslui, oferit site-ului StiriAgricole.ro.

Fermierii vor putea depune cererea unica de plata pentru anul 2015 (inclusiv modificari, corecturi, actualizari etc.) pana la data de 15 iunie a.c. fara penalizari, dupa aceasta data cererea putand fi depusa, timp de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întarziere.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE