Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau se bucura in ultimele luni de atat de multe cereri de vanzare pentru seminte si rasaduri incat angajatii nu pot onora toate comenzile. Numai in ultimele luni, statiunea de cercetare a vandut aproape 2 milioane de rasaduri. Succesul unitatii de cercetare buzoine pare si mai greu de inteles, in conditiile in care aceasta nu primeste niciun ban de la bugetul de stat.
„Inaintea vindeam mai mult la clientii mari, care din pacate s-au retras. Acum vindem si prin curier, in toata tara. Anul acesta am infiintat mai multe culturi de rasaduri decat anii trecuti. Ne era frica sa nu ramanem cu ele, dar s-a intamplat exact invers. Din pacate avem clienti ale caror comenzi nu le-am putut onora momentan. Ne bucura de asemenea ca multe persoane s-au hotarat sa faca deja comenzi pentru anul viitor”, spune, pentru StiriAgricole.ro, Dr. Ing. Constantin Vlad, directorul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau.
Printre cele mai bine vandute rasaduri ale statiunii de cercetare din Buzau se regasesc rosiile Siriana, vinetele Dragaica, ceapa si varza de Buzau, precum si ardeiul lung Cosmin.
„Oamenii au inceput sa isi aminteasca de legumele pe care le consumau altadata. Noi avem soiurile noastre consacrate, care sunt originare din zona Buzaului. Trendul acesta a inceput din 2011, noi am tot crescut productia si vanzarea. Va pot spune ca in ultimele luni am vandut rasaduri intre 1 milion jumate si 2 milioane de fire. Inca nu am tras linie, dar in fiecare an avem venituri tot mai mari din vanzarea rasadurilor si semintelor”, mai spune Dr. Ing. Constantin Vlad.
Un fir de rasad crescut de cercetatorii buzoieni costa intre 30 de bani, in cazul salatei, sau un leu pentru ardei, castraveti sau rosii. De asemenea, pretul pentru un kilogram de seminte variaza intre 3,5 lei, pentru spanac, si poate ajunge pana la 300 de lei pentru tomatele tip cireasa din soiurile Carisma si Coralina.
Infiintata in 1957, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau are in prezent 60 de angajati, desi pana in 1989 aici activau aproape 2.000 de cercetatori. Mai mult decat atat, statiunea de cercetare nu primeste niciun ban de la bugetul de stat, aceasta autofinantandu-se prin vanzarea legumelor, semintelor si a rasadurilor.
„Din acest punct de vedere este chiar o rusine, pentru ca este lege promulgata acum 5 ani si nu s-a aplicat nici astazi, desi la articolul 35 din aceasta lege se spune ca veniturile statiunilor se compun din venituri proprii si subventii de la buget, indiferent daca s-a facut reorganizarea sau nu a unitatilor de cercetare. O alta lege stipuleaza ca se acorda subventii dupa reorganizare. Sunt legi care se bat cap in cap si cercetarea nu primeste nimic pana la urma”, a declarat pentru StiriAgricole.ro, Dr. Ing. Constantin Vlad, directorul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau.
Salariul unui cercetator din cadrul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau este cuprins intre 1.000 si 2.000 de lei.