Seful APIA promite ca cel tarziu saptamana viitoare fermierii vor avea in conturi ajutorul pentru motorina

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii vor avea pana cel tarziu saptamana viitoare in conturi ajutorul pentru motorina folosita in agricultura, in trimestrul IV din 2014, precum si subventiile pentru zonele defavorizate, promite Mihai Putintei, directorul Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA).

„Solicitarea noastra de fonduri a fost transmisa Ministerului Agriculturii, acesta facand mai departe demersurile pentru a obtine sumele necesare de la Ministerul Finantelor. Sumele sunt prevazute in buget, urmeaza sa se faca alimentarea conturilor noastre si, bineinteles, in functie de acest moment, noi vom face si plata catre fermieri. Oricum aceasta plata trebuie facuta pana la 30 iunie, conform actului normativ. Daca nu vom reusi saptamana aceasta, atunci cu siguranta saptamana viitoare, undeva la inceputul ei, se va efectua plata contravalorii accizei la motorina utilizata in agricultura”, a declarat Mihai Putintei, pentru StiriAgricole.ro.

Subventia la motorina se acorda sub forma de rambursare a diferentei dintre acciza standard si acciza redusa (stabilita la 21 euro/1000 litri) pentru motorina folosita la efectuarea lucrarilor mecanizate in agricultura, a carui valoare a fost stabilita, prin intermediul art. 218 din Legea nr. 571/2003, la 1,7975 lei/litru. Suma totala alocata acestei scheme de ajutor de stat este de 162.673,75 mii lei.

Deseori, agricultorii au atras atentia ca intarzierile acestor plati risca sa le compromita afacerile.

De asemenea, seful APIA spune ca in aceeasi perioada vor fi acordate si subventiile pentru zonele defavorizate.

„Ajutoarele financiare pentru zonele defavorizate de asemenea au si ele termen limita de plata pana pe 30 iunie. Suntem in etapa de autorizare, ca sa spun asa, la plata si de terminare a efectivului eligibil. Probabil in aceeasi perioada pentru sprijinul pentru motorina vor fi facute si platile pe articolul 68, pe ajutoarele specifice din cele doua rase bovine si ovine”, a mai spus Mihai Putintei, pentru StiriAgricole.ro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE