Ce spune APIA despre plata subventiilor la motorina. Fermierii: „Guvernantii ne compromit afacerile”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Mihai Putintei, a declarat, pentru stiriagricole.ro, ca platile pentru subventionarea accizei la motorina vor fi acordate fermierilor pana la sfarsitul lunii mai, actuala intarziere fiind cauzata de verificarile cererilor depuse. Agricultorii cer oficialitatilor sa isi respecte angajamentele promise, deoarece in lipsa subventiilor risca sa isi compromita afacerile.

„Pentru trimestrul IV al anului 2014 nu au inceput inca platile pentru subventia la motorina. Actul normativ prevede plata pana la 30 iunie. Noi pana la sfarsitul lunii mai o sa platim. Sesiunea de depunere a cererilor pentru subventionarea accizei la motorina aferenta trimestrul IV al anului 2014 s-au depus pana pe 27 februarie 2015. In prezent se verifica administrativ cererile inregistrate. Este o perioada foarte aglomerata a verificarilor si pentru platile pe animal  si pentru zonele defavorizate. Resursele umane comasate pentru aceasta activitate sunt destul de mici. O sa reusim intr-un final pana la sfarsitul lunii mai sa facem plata si pentru motorina”, a declarat, pentru stiriagricole.ro, Mihai Putintei.

Constantin Bazon, vicepresedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), atrage atentia ca situatia este ingrijoratoare avand in vedere ca multi fermieri trebuie sa isi plateasca creditele in banci. Mai mult decat atat, Constantin Bazon sustine ca doar el, ca agricultor, are de recuperat 300.000 lei de la stat, sub forma de subventii.

„Este ingrijorator ce sa intampla. Multi fermieri au credite in banca, nu e asa de simplu. De exemplu, eu, ca si agricultor, la circa 3000 de hectare, am de incasat de la stat circa 300.000 de lei, din toate subventiile, inclusiv din cea pentru motorina. Este o suma foarte importanta pentru mine. De asemenea sunt probleme si cu incasarea TVA-ului. Guvernantii ar trebui sa isi faca treaba. Tot spun ca au economii. Ar trebui sa dea banii fermierilor daca nu vor sa ne compromita. Ne compromite natura, conditiile climatice, acum ne mai compromit si guvernantii. Asta ne mai trebuie”, a declarat, pentru stiriagricole.ro, Constantin Bazon, vicepresedinte LAPAR.

Platile restante la subventia pentru motorina nu l-au ocolit nici pe Dimitrie Musca, seful celui mai profitabil CAP din Romania, care are in prezent 7.500 de hectare de pamant cultivat, circa 35.000 de capete de porci, precum si cu 1.500 de vaci.

„Nu ne-au intrat banii pentru motorina. Nu este normal pentru ca oamenii trebuiau sa aiba banii din luna aprilie chiar. Noi suntem o organizatie puternica, nu putem spune ca avem probleme, dar exista fermieri care nu pot rezista nici macar o luna de zile. Din pacate, cu tristete observ ca tot mai multi fermieri decid sa isi inchida afacerile.

Aceeasi problema o regasim si pentru fermierii galateni. Grigore Petre, presedinte al Asociatiei Cultivatorilor de Cereale din Galati spune ca pentru aceasta situatie o vina o au si agricultorii, deoarece nu s-au impus mai mult.

„La motorina nu ne-au intrat banii. Nu avem nici macar informatii cu privire la momentul in care se va intampla asta. Eu am de luat, ca subventie pentru motorina, vreo 30.000 Lei pentru trimestru IV. Banii acestia sunt necesar ca aerul in aceasta perioada, cand avem atat de multe de platit, in general bancile. Avem si noi o vina ca nu am facut mai multa galagie pe acest subiect”, a mai spus Grigore Petre, presedinte al Asociatiei Cultivatorilor de Cereale din Galati.

Subventia la motorina se acorda sub forma de rambursare a diferentei dintre acciza standard si acciza redusa (stabilita la 21 euro/1000 litri) pentru motorina folosita la efectuarea lucrarilor mecanizate in agricultura, a carui valoare a fost stabilita, prin intermediul art. 218 din Legea nr. 571/2003, la 1,7975 lei/litru. Suma totala alocata acestei scheme de ajutor de stat este de 162.673,75 mii lei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE