Comisia Europeană a decis să extindă termenul limită de depunere a cererilor de sprijin pentru plățile directe prin PAC până la data de luni, 15 iunie 2015.
Termenul inițial era fixat pentru 15 mai 2015, însă s-a impus prelungirea lui ca urmare a faptului că regulile nu sunt încă foarte clare, iar mulți fermieri suferă din cauzate de problemele sistemelor informatice.
În plus, fermierii vor depune o singură cerere de plată și vor trebui să facă dovada că totalul plăților directe reprezintă 5% din veniturile din agricultură sau că veniturile realizate din agricultură reprezintă o treime din totalul veniturilor lor, în cazul în care nu sunt înregistrați la Registrul Comerțului și obțin subvenții de minim 5.000 de euro.
„Cei care nu au cinci mii de euro sprijin total – aici mă refer şi fonduri europene, şi fonduri la bugetul de stat – nu trebuie să dovedească această calitate; ei sunt consideraţi de la început fermieri activi. Însă cei care au peste cinci mii de euro au două opţiuni: fie se înregistrează ca persoană fizică autorizată cel puţin şi societate comercială ş.a.m.d., şi atunci este foarte uşor să dovedim această calitate de fermier activ, fie trebuie să vină cu documente doveditoare vizavi de faptul că ei sunt fermieri activi şi că activitatea agricolă este activitatea de bază pe care o prestează în desfăşurarea activităţii economice. De asemenea, un lucru tehnic pe care vreau doar să-l amintesc, se introduce pachetul de înverzire, ca o condiţie pentru cei care îndeplinesc, care trebuie să primească plata directă, începând din anul 2015”, a declarat recent Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
Ponderea veniturilor din agricultură sau subvenții în total venituri trebuie probată cu documente eliberate de administrațiile fiscale.
„La persoanele juridice acolo documentele sunt aceleaşi, iar din documentele de bază care se transmiteau şi până acum se poate observa foarte clar dacă există ca activitate principală de bază activitatea agricolă. Pentru ceilalţi, care nu se transformă într-o formă juridică sau cel puţin în persoană fizică autorizată, trebuie să vină cu documente suplimentare. Aceste documente pot fi Declaraţia 2.2.1, privind veniturile din activităţi agricole, impuse pe bază de norme de venit, decizia de impunere, adeverinţă eliberată de ANAF privind veniturile totale realizate în anul precedent. Dacă nu există această declaraţie, atunci Declaraţia 200 privind veniturile realizate în România şi adeverinţa eliberată de ANAF privind veniturile totale. Deci sunt două opţiuni. Ministerul Agriculturii a dorit, în primă fază, şi aici vă răspund la întrebare vizavi de mediatizarea acestor condiţii, a dorit ca toate persoanele fizice să se transforme cel puţin în PFA. Există, însă, anumite, cum să spun, greutăţi, care ţin, dacă vreţi, şi de ceea ce înseamnă tradiţie românească şi mă refer aici la crescătorii de ovine, în primul rând, care nu au fost niciodată organizaţi într-o formă juridică sau în PFA. Am înţeles aceste lucruri şi pentru a răspunde nevoilor şi solicitărilor pe care le-au făcut am creat această alternativă, astfel încât să fim în rând cu ceea ce înseamnă regulamentul european, care prevede foarte clar că toţi cei care primesc peste 5 mii de euro trebuie să dovedească această calitate de fermier activ”, a mai spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Inițial, în hotărârea care reglementa plata subvențiilor, se preciza că, pentru a beneficia de acordarea de plăţi directe, fermierii trebuie să fie înscrişi în Registrul unic de identificare, administrat de APIA, să depună cerere unică de plată în termen și să își intabuleze proprietatea.