Prognoza agrometeorologica pentru perioada 10 – 15 Iunie 2015. Ploi sub forma de aversa si descarcari electrice, in majoritatea zonelor de cultura

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod obişnuit la nivelul intregii tari, chiar deosebit de calda in zonele de campie, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 16…28°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C, pe intreg teritoriul agricol.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 24…34°C, la scara intregii tari.

Temperatura minima a aerului va oscila intre 7…22°C, in majoritatea zonelor de cultura.

Se intrevad precipitatii sub forma de aversa, fiind insotite de descarcari electrice şi intensificari de scurta durata ale vantului, in cea mai mare parte a tarii. In primele zile ale intervalului, ploile vor avea şi caracter torential, iar local cantitatile de apa pot depaşi 25 l/mp, indeosebi in jumatatea de sud a tarii.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 10 – 15 Iunie 2015

Continutul de apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) şi deosebit de scazute (seceta pedologica puternica şi extrema), in Moldova, Banat, Crişana, cea mai mare parte a Dobrogei, Munteniei, centrul, sud-vestul şi sud-estul Transilvaniei, şi local in estul Olteniei. In Maramureş, pe suprafete extinse din Oltenia, nordul, nord-vestul şi centrul Transilvaniei, nordul, nord-vestul şi sud-estul Munteniei, local in sudul şi estul Dobrogei, rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare şi local apropiate de optim.

In cultura de porumb, continutul de umiditate pe adancimea de sol 0-50 cm, va inregistra valori scazute şi deosebit de scazute, seceta pedologica avand diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica şi chiar extrema, in Moldova, Banat, Crişana, cea mai mare parte a Dobrogei, Munteniei, sud-vestul şi sud-estul Transilvaniei, local in sud-estul Olteniei. In Maramureş, pe suprafete extinse din Transilvania, Oltenia, nord-vestul, nordul şi sud-estul Munteniei, local in sudul Dobrogei, aprovizionarea cu apa a solului se va situa in limite satisfacatoare şi apropiate de optim.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 10 – 15 Iunie 2015

Pe fondul regimului termic din aer și sol mai ridicat decat in mod obişnuit, ritmurile vegetative la culturile de camp și pomi-viticole vor fi mai intense, in special pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Starea de vegetatie se va mentine buna și medie in semanaturile infiintate in epoca optima, respectiv medie și slaba la culturile tardive, precum și pe arealele agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica.

La orzul și graul de toamna semanate in epoca optima se vor continua inspicarea, inflorirea şi maturitatea in lapte (10-100%). Sub aspect fenologic, rapita se va afla in fazele de creștere și dezvoltare a boabelor in silicve (50-100%), in majoritatea zonelor de cultura. Local, in semanaturile efectuate in epoca optima va fi posibila declașarea fazei de maturitate deplina.

Floarea-soarelui va parcurge dezvoltarea primei perechi de frunze (40- 100%) și infrunzirea (8-14 frunze), precum şi inceputul formarii calatidiului (10- 30%). In functie de data semanatului și agrotehnica aplicata, porumbul iși va definitiva rasarirea (90-100%), continuandu-se totodata formarea frunzei a treia (10- 100%) și infrunzirea (6-15 frunze).

La cultura de sfecla de zahar din principalele bazine specializate se va semnala dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%) şi infrunzirea (19-22 frunze).

La cartof, functie de data plantatului predominante vor fi rasarirea (70-100%) și creșterea lastarilor laterali (30-100%).

Pomii fructiferi iși vor continua creșterea lastarilor, frunzelor și rodului, iar la soiurile timpurii de cireș recoltarea fructelor. In toate podgoriile, vita de vie se va afla in fazele de infrunzire, creșterea lastarilor, inflorire, precum și local formarea boabelor.

Conditiile agrometeorologice vor fi in general favorabile efectuarii lucrarilor de fertilizare, erbicidare, prașile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare etc., exceptand zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate pentru perioada 10 – 15 Iunie 2015

  • Efectuarea lucrărilor de combatere a buruienilor (erbicidări, prașile manuale și mecanice) la culturile prășitoare;
  • Administrarea de tratamente cu insecto-fungicide la culturile de câmp și plantaţiile pomi-viticole;
  • Fertilizarea fazială la culturile de toamnă;
  • Aplicarea irigațiilor pe suprafețele cu deficite ridicate de umiditate în sol.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE