Sub aspect termic, intervalul 4 – 10 iunie 2015 se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod obisnuit, la nivelul intregii tari.

Caracteristici meteorologice pentru perioada 4 – 10 iunie 2015

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 15…27°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C, pe intreg teritoriul agricol. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 22…33°C, la scara intregii tari.

Temperatura minima a aerului va oscila intre 7…21°C, in majoritatea zonelor de cultura.

Se intrevad precipitatii sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si caderi de grindina, in cea mai mare parte a tarii. In primele zile ale intervalului, ploile vor avea si caracter torential, iar local cantitatile de apa pot depasi 15 l/mp si izolat 30-40 l/mp, indeosebi in Moldova, Transilvania si regiunile sudice ale tarii.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 4 – 10 iunie 2015

In cultura graului de toamna, rezerva de apa pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si izolat extrema), in Moldova, Crisana, Banat, cea mai mare parte a Dobrogei, Munteniei, sud-vestul si sud-estul Transilvaniei, local in estul Olteniei.

In Maramures, pe suprafete extinse din Oltenia si Transilvania, nord-vestul si local in centrul, nordul si sud-estul Munteniei, local in sudul Dobrogei, rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare si apropiate de optim.

Continutul de umiditate pe adancimea de sol 0-50 cm, in cultura de porumb, va inregistra valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica avand diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica si chiar extrema, in Moldova, cea mai mare parte a Dobrogei, Munteniei, Banatului, sud-vestul si sud-estul Transilvaniei, sudul Crisanei, local in sud-estul Olteniei. In Maramures, pe suprafete extinse din Crisana, Transilvania, Oltenia, nord-vestul si local in centrul si sud-estul Munteniei, local in sudul Dobrogei si vestul Banatului, rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 4 – 10 iunie 2015

Pe fondul regimului termic din aer și sol mai ridicat decat in mod obisnuit, ritmurile vegetative la culturile de camp și pomi-viticole vor fi mai intense, in special pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Starea de vegetatie se va mentine buna și medie in semanaturile infiintate in epoca optima, respectiv medie și slaba la culturile tardive, precum și pe arealele agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica.

La orzul și graul de toamna semanate in epoca optima se vor continua inspicarea, inflorirea si maturitatea in lapte (10-100%).

Sub aspect fenologic, rapita se va afla in fazele de creștere și dezvoltare a boabelor in silicve (50-100%), in majoritatea zonelor de cultura. Local, in semanaturile efectuate in epoca optima va fi posibila declasarea fazei de maturitate deplina.

Floarea-soarelui va parcurge dezvoltarea primei perechi de frunze (40-100%) si infrunzirea (8-14 frunze), precum si inceputul formarii calatidiului (10-30%).

In functie de data semanatului și agrotehnica aplicata, porumbul iși va definitiva rasarirea (90-100%), continuandu-se totodata formarea frunzei a treia (10-100%) si infrunzirea (6-15 frunze).

La cultura de sfecla de zahar din principalele bazine specializate se va semnala dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%) si infrunzirea (19-22 frunze).

La cartof, functie de data plantatului, predominante vor fi rasarirea (70-100%) si cresterea lastarilor laterali (30-100%).

Pomii fructiferi iai vor continua cresterea lastarilor, frunzelor și rodului, iar la soiurile timpurii de cirea recoltarea fructelor.

In toate podgoriile, vita de vie se va afla in fazele de infrunzire, cresterea lastarilor, inflorire, precum si local formarea boabelor.

Conditiile agrometeorologice vor fi in general favorabile efectuarii lucrarilor de fertilizare, erbicidare, prasile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare etc., exceptand zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate pentru perioada 4 – 10 iunie 2015:

  • Efectuarea lucrarilor de combatere a buruienilor (erbicidari, prasile manuale si mecanice) la culturile prasitoare;
  • Administrarea de tratamente cu insecto-fungicide la culturile de camp si plantatiile pomi-viticole;
  • Fertilizarea faziala la culturile de toamna;
  • Aplicarea irigatiilor pe suprafetele cu deficite ridicate de umiditate in sol.