afir

Cererile de plata pe suprafata pot fi depuse si dupa 15 iunie, timp de 25 de zile lucratoare, cu penalitati de 1% pe zi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a reiterat, vineri, ca depunerea cererilor de plata pe suprafata se prelungeste cu 25 de zile lucratoare, dupa data de 15 iunie, insa cu penalitati de 1% pe zi, noteaza Agerpres.

„Conform regulamentelor europene, dupa termenul limita de depunere a cererilor de plata pe suprafata (15 iunie), exista o perioada de 25 de zile lucratoare in care fermierii mai pot depune solicitarile, dar cu penalizari de 1% pe zi”, a spus ministrul Agriculturii.

Ordonanta de Urgenta nr 15/2015, publicata in Monitorul Oficial din 3 iunie, mentioneaza ca „in conditiile prevederilor art. 13 alin. (1) din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014, cererile unice de plata pot fi depuse și dupa data de 15 iunie, in termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul daca cererea unica de plata ar fi fost depusa pana la data de 15 iunie”.

La finele lunii aprilie, Daniel Constantin, anunta ca APIA va lucra in toate weekend-urile, pana pe 15 iunie, astfel incat toti fermierii sa-și poata depuna cererile unice de plata a subventiilor fara niciun fel de penalitate.

„Este important ca APIA va lucra in toate weekend-urile, pana pe 15 iunie. Vom primi toate cererile fara niciun fel de penalitate și sper ca toti fermierii sa-și poata depuna cererile, intelegand in egala masura rigorile pe care le aduce legislatia europeana și faptul ca Romania, din pacate, inca nu are cadastru. Ma bucur ca in Guvern s-a aprobat programul de cadastru și in urmatorii ani vom elimina și aceasta problema a identificarii exacte a terenului respectiv. Eu ii inteleg pe fermieri ca nu exista cadastru, ca nu exista intabulare și atunci ei trebuie sa mearga in continuare pe acea adeverinta pe care o elibereaza primaria și care certifica faptul ca el este in posesia terenului și folosește terenul respective”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin i-a asigurat pe fermieri ca ordinul pentru depunerea cererilor va putea fi modificat ori de cate ori este nevoie, astfel incat sa poata fi primite cererile de plata de la toti cei care doresc sa le depuna.

Pentru a putea prelua toate cererile unice de plata a subventiilor, majoritatea functionarilor din cadrul agentiilor judetene APIA lucreaza si in weekend. Din nefericire, un functionar, care avea probleme cardiace, a murit in aceasta saptamana.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE