Ministerul Agriculturii doreste sa infiinteze o agentie responsabila de tranzactiile cu terenuri agricole

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca Romania va infiinta in urmatorii ani o agentie nationala ce va avea ca scop protejarea fondului funciar impotriva distrugerii ireversibile a terenurilor agricole.

„O alta prioritate a Romaniei este si protejarea fondului funciar impotriva distrugerii ireversibile a terenurilor agricole. Din acest punct de vedere dorim sa infiintam Agentia Centrala Unica. Este un element de noutate. Aceasta agentie ar trebui sa fie responsabila cu reglementarea pietei tranzactiilor funciare si cu sistematizarea teritoriului agricol”, a declarat Daniel Constantin.

Seful MADR a punctat si problema lipsei cadastrului in Romania, acesta subliniind ca elaborarea acestui act ar trebui demarata cu zonele din extravilanul localitatilor.

„Lipsa cadastrului in Romania e un lucru care ne da batai de cap si in aceste zile pentru ca, din pacate, doar 20% din cei care depun cereri de plata la APIA au cadastrul realizat sau au contracte de arenda valabile. Restul vin cu acele adeverinte de la Primarie care sa dovedeasca dreptul de folosinta. Pe noua legislatiei trebuie sa demonstreze ca ei sunt cei care platesc impozit pe acel teren, dar si ca ei sunt beneficiarii culturilor de pe acele suprafete. Cadastrul trebuie sa fie o asumare a intregii clase politice. Ar trebui sa incepem elaborarea cadastrului cu zonele din extravilanul localitatilor. In lipsa cadastrului, nu vom putea accentua nici procesul de comasare”, a mai precizat ministrul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a participat alaturi de reprezentantii Bancii Mondiale si de fostii comisari europeni pe Agricultura, Dacian Ciolos si Franz Fischler, la o conferinta dedicata viziunii pe termen mediu si lung asupra dezvoltarii agriculturii romanesti.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

Pescuitul la caras: sfaturi esentiale

Bucuria pescuitului la caras consta intr-o combinatie de tehnica, rabdare si cunostinte. Pentru a-ti imbunatati experienta de pescuit la caras,

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE